Herní festival ŽižCon se koná prvním rokem. Založila ho skupina přátel, kteří patří mezi fanoušky nejrůznějších deskových a rolových her.

„Sešli jsme se jako parta kamarádů a chtěli jsme uspořádat festival těchto her, jelikož většina herních festivalů, které se v Čechách konají, jsou o hrách počítačových. Jeden z velkých festivalů deskovek je třeba v Pardubicích. My jsme se tedy chtěli pokusit na Žižkově rozjet vlastní festival pro vášnivé hráče,“ vysvětlila jedna z organizátorek Martina Denemarková.

Komunitní centrum poskytlo hráčům své prostory v kostele i na zdejší komunitní zahradě. Vevnitř si návštěvníci mohou buď vypůjčit danou hru, o kterou mají zájem, nebo se zúčastnit her přímo s jedním z organizátorů, který jim postup hry vysvětlí. 

Hráči začínají hrát deskovou hru.
Autor: Michaela Lišková

„Já například vedu hru Alchymisté, kde je taková chemická laboratoř. Každý hráč dává dohromady ingredience a čeká, jestli vznikne jed, nebo lektvar moudrosti,“ popisuje Martina. Samozřejmě na festivalu nechybějí ani nejrůznější turnaje, na které se mohou hráči zapsat a soutěžit o ceny.

Zahrát si můžete deskovky i larpy

„Her tu máme spoustu. Veliký zájem je o novou hru, která se přímo na našem festivalu bude hrát poprvé. Jinak tu máme klasické deskové hry, pak rolové, kdy jsou hráči součástí nějakého příběhu. Zajímavým typem hry jsou určitě larpy, které jsou něco jako divadlo bez publika. Je totiž předpřipravený určitý scénář, kdy každý dostane přidělenou postavu, a pak už je to na samotných účastnících a jejich improvizaci,“ představila typy her Martina.

V prostorách kostela se také nachází promítací sál, kde se budou konat přednášky nejen na herní témata. Pouštět se v sále budou také české animované filmy.

Pokud dostanete mezi hraním hlad, můžete si zajít do místní komunitní zahrady, kde personál připravil několik pochutin, například domácí burgery či veganský bramborový krém. Na zahradě také nechybějí houpací sítě, které patří pod čajovnu, kde si můžete v poklidu zakouřit vodní dýmku či si dát kvalitní čaj.

Pohoštění v prostorách komunitní zahrady
Autor: Michaela Lišková

Vstup na podporu dětí z klubu Husita

Jestliže se rozhodnete festival navštívit, připravte si 100 korun na vstupné. „Naše akce podporuje místní nízkoprahový klub Husita, takže vstupné hráčů půjde na jejich podporu a na opravy místního kostela,“ dodala organizátorka.

S dětmi z místního klubu hodlají spolupracovat i příští rok, pokud bude letošní ročník festivalu úspěšný. „Chceme příště určitě zapojit místní děti do organizace, samy by pak mohly vést nějakou hru pro děti stejného věku. Rádi bychom jim takto pomohli, jelikož je pro ně těžké sehnat si někde praxi,“ uzavřela Martina.

Podívejte se, jak to na místě vypadá:

Fotogalerie
14 fotografií