Ježci se ukládají k zimnímu spánku na přelomu října a listopadu. Záleží hlavně na počasí – dokud je teplo, tak si ježci venku vesele podupávají, jakmile ale začne zima, zalézají do svých příbytků. Poté usínají zhruba na dobu šesti měsíců. Na to, aby mládě úspěšně přežilo zimu, musí mít minimálně půl kila.

Někteří lidé ale nosí ježky do záchranné stanice už teď. Zatím však není důvod. Pomoc potřebují pouze velmi malá mláďata, která jsou ještě závislá na matce a z nějakého důvodu o ni přišla. „Ta poznáte tak, že váží méně než 100 gramů. Zachránit můžete ještě ježky zraněné či nemocné,“ vysvětlila Zuzana Pokorná, která je zodpovědná za živočichy v Záchranné stanici v Jinonicích.

To, že je s ježkem něco špatně, poznáte i podle toho, potkáte-li ho přes den. Jsou totiž nočními zvířaty. V tom případě byste ho měli odnést na stanici.

Dejte jim psí či kočičí konzervu

Ježky můžete třeba dokrmovat. Jestliže spatříte ježka či odrostlá mláďata, můžete jim venku nachystat konzervy či granule pro kočky a psy. Pozor ale na velké granule, ty ježci totiž nerozkousají, proto je lepší volit granule pro menší plemena.

Ježci potřebují výhradně potravu masitou, jelikož jde o hmyzožravce. Proto jim zásadně nedávejte kravské mléko, pečivo a všechna kořeněná či solená jídla. Tím byste jim totiž spíše ublížili, než pomohli. Bodlinkatí kamarádi jsou také živými tvory jako my, proto by neměli rozhodně dostat nic plesnivého či zkaženého.

Ježek si pochutná nejvíce na červech či mase pro psy a kočky.
Autor: Záchraná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Pokud si z dětství vzpomínáte na obrázky ježka, jak si na svém hřbetě vítězoslavně nese jablka či hrušky a myslíte si, že jde o realitu, mýlíte se. Ježek není vegetarián a raději si pošmákne na slimákovi, žížale nebo dokonce i na hadech či malých myších.

Vybudujte jim příbytek

Ježkům můžeme i napomoci v utvoření jejich zimního příbytku. „Nejlepší je nechat část zahrady divokou, což znamená ponechat kout s vysokou trávou nebo hustými keři. Jako úkryt jim také dobře poslouží hromada s dřívím,“ uvedla Zuzana Pokorná. Pokud byste ale měli o ježky přece jen strach, že zimu nepřežijí, existují speciální ježčí domečky, které se dají koupit i na internetu.

Ježci v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy
Autor: Záchraná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Pokud v zimě náhodou na spícího ježka narazíte, nepropadejte panice. Pokud mu jeho hnízdo vyloženě nezničíte, nechte ho v poklidu spát.

Kdybyste ale jeho příbytek nějak narušili, a ježek se neprobudil, pak uděláte nejlépe, když ho lehce zakryjete listím. Můžete nad ním postavit i nízkou stříšku, například ze dřeva, aby na ježka nepršelo a nesněžilo. Důležité ale je, aby měl ježek zachovaný výlez, až se na jaře probudí.

Když se ovšem stane, že ježka omylem probudíte, je nutné ho předat záchranné stanici, v zimě by měl totiž problém opět si postavit hnízdo a usnout.

S mládětem běžte na stanici

Naleznete-li samotného ježčího kojence, předejte ho ihned do záchranné stanice. Péče o mládě je totiž velice náročná a vyžaduje odborné znalosti a speciální vybavení jako například náhradní mléko či vyhřívací podložku.

I když ježčí kojence lidé nacházejí spíše v létě, můžeme na ně narazit i nyní, v září. „Mláďata, která potřebují pomoc, jsou buď úplně malá, ještě slepá a bez srsti, nebo už větší, která váží do 100 gramů. Ježek vážící méně než zmíněných sto gramů se totiž sám neuživí,“ sdělila Pokorná.

Pokud v Praze najdete ohroženého ježka, můžete volat nonstop na telefonní číslo Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Praze 773772771. Pokud se nacházíte mimo Prahu, kontakty na další záchranné stanice naleznete na webu www.zvirevnouzi.cz,“ informovala Zuzana Pokorná.

Podívejte se na ježky v pražské záchranné stanici:

Fotogalerie
5 fotografií