Na jaře letošního roku umístili veřejnou šatní skříň do podchodu v Modřanech nedaleko zastávky Nádraží Modřany v rámci společného projektu veřejný freeshop Zdrojovna a iniciativa Architekti bez hranic.

Jedná se tak o další z řady míst, které fungují na základě myšlenky předávání věcí zdarma. U šatní skříně v Modřanech proto naleznete také přihrádku na knihy, které sem opět lidé mohou zdarma odkládat a další si je mohou brát. „Knihy prosím vracejte, ať je stále co číst,“ oznamuje nápis u přihrádky.

Knihy po přečtení mají lidé vracet, aby bylo stále co číst.
Autor: Daniel Vitouš

Další takovou šatní skříň odhalíte v Centrálním parku na Pankráci hned vedle veřejné ledničky. Ta na stejném principu funguje z hlediska potravin. Namísto vyhazování nezávadného, ale pro majitele zároveň nežádoucího jídla, mají Pražané možnost potraviny odložit sem, aby je mohl někdo další využít.

Umístění šatní skříně do podchodu v Modřanech mělo být dle informací iniciativy Architekti bez hranic dočasné, místo si ale žije vlastním životem už téměř půl roku.

Šatní skříň v Modřanech odkazuje i na ostatní podobné projekty.
Autor: Daniel Vitouš

Projekt inspiroval další

Netradiční nápad v Praze inspiroval další, aby na nových místech metropole umístili své šatní skříně, které mají fungovat na obdobném principu, tedy „co nepotřebujete, nechte zde, co potřebujete, vezměte si“.

Veřejná skříň s oblečením se proto objevila také v Praze 2, konkrétně v Legerově ulici v rámci komunitního centra InBáze. Tato skříň se na rozdíl od svých dalších souputnic nenachází na volném prostranství, ale přímo v komunitním centru. K dispozici je lidem kdykoliv v rámci otevírací doby InBáze.

Ve veřejných šatních skříních v Praze se dá najít spousta zajímavých věcí, která by bez takového projektu skončila v popelnici. V Modřanech se například objevily také boty nebo učebnice, na Pankráci pak přebalovací pult.

Umístění veřejných šatních skříní v Praze:

Podchod v Modřanech
Centrální park na Pankráci
Komunitní centrum Praha 2

Prohlédněte si, jak skříně vypadají:

Fotogalerie
10 fotografií