Jen málokdo si uvědomuje, že pečivo není přirozenou potravou vodního ptactva. „Labutě se stravují rostlinnou stravou. Ideální je tak zelené krmení jako okřehek, vodní rostliny a podobná zelenina,“ vysvětluje zoolog.

Přirozenou potravou je také ječmen, pšenice a oves,“ prozrazuje Vaidl. Ovšem jakmile jde o pečivo, čerstvými a slanými houskami sice labutím v první moment můžete udělat radost, vzápětí jim ale zatížíte organismus.



„Jedním špatným nakrmením sice labuti fatálně neublížíte, ale přijde další člověk, který udělá tutéž chybu, a labuť má zaděláno na problém,“ varuje odborník.

Vánočky škodí tukem i cukrem

Nejhorší jsou pak pro labutě vánočky. „Škodlivý je pro labutě v tomto případě nejen tuk, ale také cukr,“ zmiňuje odborník. „Dlouhodobě nevhodná strava vede k selhání ledvin a jater s následným zkrácením života,“ vysvětluje Antonín Vaidl následky, které si podle něj lidé ani neuvědomují.

V neposlední řadě zoolog upozorňuje na důležitost kontroly tvrdého pečiva. Ideální je tři dny staré a před hozením labuti je potřeba ho namočit, aby se jí nezaseklo v krku. „Když už krmíme zvířata suchým pečivem, měli bychom zkontrolovat, aby neobsahovalo plíseň,“ klade na srdce Vaidl.

Fotogalerie
10 fotografií