Doposud byly ve Vinném sklepě výstavy věnovány pouze českým výtvarníkům. „Když se naskytla příležitost uspořádat výstavu malířů z Polska, kteří se představili na samostatných výstavách ve Francii, Německu, Švédsku, Rakousku, Velké Británii, ale i v USA a jejichž díla jsou ve sbírkách v Evropě i zámoří, využili jsme tuto lákavou možnost,“ vysvětloval pořadatel Daniel Keřlík. 

Oba malíři se poznali při jednom z Plain-air Workshopů, na kterých často přednášejí. „Ač je jejich tvorba na první pohled poměrně rozdílná, mají oba hodně podobné výtvarné cítění a podle děl z posledního období je zřejmé, že vzájemné ovlivnění je ku prospěchu obou,“ shledává Keřlík. Oba také přednášejí malbu a grafický design na polsko-japonském Vysokém učení technickém ve Varšavě. 


Vystavující Elzbieta se narodila jako dcera lesníka. Díky němu se od dětství pohybovala v prostředí přírody. „Témata pro své obrazy čerpala v národním parku. Kromě krajin Roztocze tvoří témata jejích obrazů také zátiší, květiny, zvířata a portréty,“ uvádí kurátor výstavy Václav Zrno.

Włodzimierz Pastuszak je nejen malíř, ale také grafik. „Je autorem cyklu počítačové grafiky Myšlenky a zhotovení,“ uvádí kurátor. Právě grafika, kterou vystudoval, se odráží i do zpracování obrazů. A stejně tak jako Elzbietina díla procestovaly i jeho obrazy část světa.

Výstava ve Vinném sklepě není pouze o jednorázovém kochání se malbami dvou polských umělců. Obrazy je možné zakoupit. A tak se na něj dívat po zbytek života doma. Vernisáž proběhne 1. září v 18 hodin ve Vinném Sklepě na Újezdě 19. Poté si můžete obrazy prohlédnout mezi pátou hodinou odpolední a půlnocí. 

Fotogalerie
11 fotografií