Z Malostranského náměstí nedávno rozhodnutím Prahy zmizelo parkoviště. Otevřel se tak prostor pro pořádání setkání, výstav nebo projekcí. Mělo by jít ale o nekomerční program. Pořadatelé se s nápady mohou hlásit prostřednictvím webového dotazníku.

Po výstavě soch budou následovat mimo jiné panelová výstava Galerie hlavního města Prahy na téma umění ve veřejném prostoru, letní kino němých filmů, v září sousedská slavnost Zažít město jinak a Setkání dobrovolníků a dobrovolnických organizací.

Na náměstí přibylo místo k sezení, k dispozici je tu 23  stolů a 90 židlí. V plánu je ještě instalace odpadkových košů a stojanů na kola. „Větší zásahy do podoby náměstí a jeho vybavení v tuto chvíli neplánujeme. To by mělo být součástí realizace vítězného architektonického návrhu,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Odborná porota v září 2014 v mezinárodní soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Obnova náměstí by měla začít v roce 2018.

Obdobně se změní i Mariánské a Palachovo náměstí

Do konce roku bude provoz na náměstí fungovat ve zkušebním provozu. Poté město fungování vyhodnotí a rozhodne, jak dál místo spravovat a jaká pro něj stanovit pravidla. Následovat bude podle Kolínské podobný koncept pro Mariánské a Palachovo náměstí a pro dolní část Václavského náměstí.

S odstraněním parkoviště z Malostranského náměstí nesouhlasili někteří poslanci, kteří tam až dosud parkovali. Se Sněmovnou bude Praha o náhradní možnosti parkování jednat.

Podívejte se na Malostranské náměstí bez aut:

Fotogalerie
10 fotografií