Kritikům nové interaktivní hry vadí nevhodnost jejího hraní na určitých veřejných místech. Aby mohl totiž uživatel pokémony lovit, potřebuje mobilní telefon, který nasměruje na místo, kde se pokémon pohybuje a vhodí po něm „vejce“, do kterého pokémon zaleze. 

Chování návštěvníků, kteří by takovým způsobem přišli do Židovského muzea v Praze, chodili po budově s mobilem v ruce a hledali na takovém místě pokémony, je podle ředitele instituce Leo Pavláta nepřípustné.

Na Olšanských hřbitovech mladší lidé chytají pokémony.
Autor: Tadeáš Provazník

„Židovské muzeum v Praze považuje hraní hry Pokémon GO na místech spjatých historicky či tématicky s válečným utrpením za krajně nevhodné a necitlivé, rušící pietu památných míst. Udělá vše pro to, aby v jeho prostorách nemohla být tato hra provozována, a věří při tom v porozumění návštěvníků,“ vysvětluje ředitel Pavlát.

Omezit, či neomezit?

Existence hry Pokémon GO je zatím v našem hlavním městě krátká. Je proto velice těžké předem určit, jestli bude mít hraní hry na veřejném místě negativní vliv na okolí. Obhájci provozování této zábavy všeobecně vyzdvihují skutečnost, že hráči jsou aplikací nuceni se pohybovat, a zejména mladí lidé proto budou mnohem méně vysedávat doma.

Je ovšem nezbytně nutné zamyslet se také nad tím, jak hrající lidé ovlivňují prostředí, které se přímo pokémonů neúčastní. „Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ prohlásil už v 19. století anglický filozof John Stuart Mill. Je tedy ošemetné zakazovat lidem, aby chodili po veřejném prostoru s mobilem v ruce a sledovali svět skrz něj. Zrovna tak obtížné je vymlouvat lidem, které by svým pohybem hrající člověk jakkoliv omezil nebo ohrozil, že nemají právo si na takové jednání stěžovat.

Praze hráči nevadí - zatím

Pražské instituce jsou v současnosti všeobecně v režimu vyčkávání toho, co hraní Pokémon GO v metropoli přinese. Redakce Blesk.cz oslovila turisticky vyhledávané lokality i další prostory veřejného zájmu v hlavním městě s dotazem, jak se k nově vzniklému fenoménu staví. „Správa Pražského hradu tuto záležitost neřeší,“ uvedl její mluvčí David Šebek.

„Zatím jsme v tomto směru nezaznamenali žádný problém. Jakmile by se tak stalo, začali bychom se věcí aktivně zabývat,“ vysvětluje za Thomayerovu nemocnici tiskový mluvčí Ondřej Macura. Speciální opatření v přepravním řádu zatím neplánuje podle mluvčího Jiřího Štábla ani Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Pokémon jako černý pasažér v pražské MHD
Autor: Tadeáš Provazník

Také pražský magistrát v současnosti neeviduje žádnou potíž s hraním této hry. „Proto v tuto chvíli nehodláme zavádět žádná zvláštní opatření,“ uvádí vedoucí oddělení komunikace Magistrátu hlavního města Prahy Vladimír Řepka.

Dodává, že v současnosti se ve vztahu s hraním hry Pokémon GO na veřejnosti ponechává iniciativa pouze na správci jednotlivých objektů, kteří mají možnost stanovit pravidla a případně ve svém návštěvním řádu zakázat hraní her nebo obecně vyhlásit zákaz používání mobilních telefonů v budově.