Takzvaná „dětská“ lanovka v Zoo Praha je právě tou, která slaví jubileum. Jde o nejkratší lanovou dráhu v republice, měří 106 metrů a dle ředitele Miroslava Bobka svou oblíbeností „zdatně sekunduje i slonům či gorilám“.

Dokáže přepravit až 720 osob za hodinu a s cestujícími vyvine rychlost 3 kilometry za hodinu. Cesta z jedné zastávky na druhou tak trvá zhruba 2 minuty.

Další lanovka měla zahradu obkroužit

Za minulého režimu vznikl projekt, který počítal s rozsáhlejší sítí lanových drah pro Zoo Praha. Koncept byl vytvořen pro celkem tři lanovky.

První měla vozit návštěvníky mezi spodní a horní částí areálu, druhou pak plánovali jako okružní po celé zoo a třetí měla vést od holešovického Výstaviště přímo do zoo. Do dneška tedy postavili jen první.

Do areálu Zoo Praha by mohla vést v budoucnu velká lanovka.
Autor: David Malík

Dle ředitele Bobka vznikla koncepce tří lanových drah v polovině 60. let minulého století. Ambiciózní projekt se inspiroval západními zeměmi, ztroskotal však na možnostech tehdejšího socialistického Československa.

Jednou čas další lanovky přijde

Lanová dráha z Holešovic do zoo však nezůstala pouze u úvahy. Došlo na vypracování odborné studie, kdy se počítalo se zavedením čtyřsedadlových kabinek.

Vypočítali totiž, že tento systém dokáže od Výstaviště do Zoo Praha dostat až 600 lidí za hodinu, hromadné kabiny pro cestující by údajně za stejnou dobu zvládly odbavit pouze 400 cestujících.

Dětská lanová dráha je zatím jediná v areálu zoo.
Autor: Kateřina Šulová/ČTK

Stovky lidí za hodinu se ale jevily jako malý počet, a tak se začalo uvažovat o koupi zahraniční technologie. Na tu ovšem nebyly dostatečné prostředky, a tak celý projekt upadl v zapomnění. Stejný osud postihl i okružní lanovku po areálu zoo.

Čas od času se dle informací ředitele zoo Miroslava Bobka úvahy o potřebě vybudovat velkou lanovku z Holešovic do zoo objevují znovu. „Nejsem si však jist, zda je to proto, že jde o myšlenku, jejíž čas jednoho dne zkrátka musí přijít, anebo z toho důvodu, že se již zapomnělo, na čem tento záměr ztroskotal v minulosti,“ uvádí ředitel.

Do zoo lodí a po zoo vláčkem

Místo lanové dráhy však existuje už dnes způsob, jak se do Zoo Praha netradičně dopravit: můžete tam vyrazit lodí nebo parníkem. Pravidelná linka vyplouvá z Rašínova nábřeží, případně od Čechova mostu.

Plavba trvá 75, případně 55 minut a cestující doveze do přístavu na Císařském ostrově, který se zoo sousedí. Cestu navíc lidem na palubě lodi zpříjemní pohled na pražská panoramata.

Netradiční dopravní prostředky na návštěvníky potom čekají přímo v zoo. Jezdí tam totiž také vláček „zooexpres“, který navíc tento týden nabízí speciální komentované výpravy. Až do neděle 10. července tak máte možnost se ve vláčku dozvědět různé zajímavosti. Lidé ze zoo po cestě například vysvětlují, proč jsou tučňáci černobílí.

Fotogalerie
5 fotografií