Ve Stromovce nyní existuje 20 zahrádek. „Lidé si na nich vysadili bylinky a zeleninu, například hrášek, rajčata či dýně,“ řekl Blesk.cz Marko Janicki ze Sdružení přátel Stromovky.

Právě jeho spolek dostal od magistrátu povolení zahrádky vytvořit. Ovšem vybudovat oplocení kolem záhonků už město nepovolilo. Prakticky kdokoliv je tak může poškodit.

Je to riziko, uvidíme, jestli tam rostliny vydrží. Zatím krásně rostou. Snad nikoho nepřilákají, až budou úplně zralé,“ doufá Janicki.

Lidé si ve Stromovce vysadili zeleninu a bylinky.
Autor: Facebook - Spolek přátel Stromovky

Proto na zahrádce není tolik rajčat, která jsou viditelná na první pohled a hned by někoho přivábila. „Spousta lidí neví, jak řada ostatních rostlin vypadá, takže doufáme, že přežijí. To by bylo špatné, kdyby lidé, kteří hodně makají, nesklidili plody své práce,“ uvedl Janicki.

Zahradničit můžete ve Stromovce i vy. Nyní už ale sdružení vede čekací listinu, jelikož zájemců je hodně.

Postaví šachy, vyrobí krmítka...

Spolek přátel Stromovky plánuje i další zvelebování oblíbeného parku. Každý se bude moci starat o určitý strom, u kterého bude tabulka s jeho jménem. „Plánujeme také workshop výroby krmítek, na příští rok chystáme šachové stolky nahoře u hřiště Kaštánek. Loni jsme začali s pravidelným úklidem Stromovky, s veřejností jsme osazovali květinové záhonky před Šlechtovkou,“ vyjmenoval Janicki.

Podle něj Stromovka samotná je krásná. Jde mu ale o to, aby se lidé více zapojovali. „Dnes jsme zvyklí, že vše udělá někdo jiný a my jen přijdeme. Když se ale člověk účastní, má pak k parku jiný vztah,“ dodal.

Stromovka zkrásněla i poté, co zde opravili rybníky. Napustili je na jaře. Ještě letos má začít oprava zanedbané Šlechtovy restaurace. Příští rok by dále měli upravit okolí vodních ploch, obnovit povrchy cest a vybavit Stromovku mobiliářem.

Čím vyděsil Justin Bieber lidi ve Stromovce? Podívejte se na zpravodajskou show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Justin Bieber vyděsil lidi v pražské Stromovce! A bezdomovci roztančili metro Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček