Za horkého letního odpoledne se za včelami přišly podívat nejen děti, ale i dospělí. Odborníci z řad organizátora trpělivě na jednotlivých stanovištích vysvětlovali skupinám návštěvníků zajímavosti o včelách.

Děti u dřevěného srubu ochutnávaly medové plástve, nahlížely do mikroskopů a přes sklo pozorovaly život ve včelím úlu.

Protože medu pod náporem dětí ubývalo, jeden z organizátorů vyrazil ke včelám pro přídavek.

Na počínání včelaře se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Včelař v akci Daniel Vitouš

Za hmyzí hotel se vám tvorové odvděčí

Jednou z dalších pozoruhodných atrakcí na místě byl takzvaný hmyzí hotel. Jde o přístřešek s různými materiály, které jsou vhodné pro zabydlení brouků a dalších tvorů.

Pokud si lidé někde v koutě zahrady takový hotel postaví, hmyz se jim odmění opylováním zahrady, a navíc může přilákat ptáky. Ti pak třeba vynalézavé zahradníky na jaře zbaví všech nežádoucích housenek.

Došlo také na ukázku hmyzího hotelu.
Autor: Daniel Vitouš

Na místě se kromě klasických a prosklených včelích úlů nalézají také včelí kláty – tyto ozdobné historické úly z dutiny stromu vyrobili studenti a pedagogové Střední umělecké a řemeslné školy ze Zlíchova.

Pražský med je nejlepší

Včelí med z pražských úlů je paradoxně jedním z nejlepších v celé republice. Díky nepřítomnosti chemických postřiků z venkovských oblastí totiž zdejší včely med vyrábějí jen z těch nejlepších ingrediencí.

Úly v Kunratickém lese bohužel nejsou veřejnosti přístupné po celou sezónu a běžně se zavírají. Dle Lesů hlavního města Prahy mají organizátoři medobraní s volným přístupem k úlům špatné zkušenosti z minulosti.

Pokud ale lidé chtějí takové místo navštívit, mají možnost. Po domluvě s Lesy se dá prostor zpřístupnit početnější skupině návštěvníků. Případně jsou podle organizátora lidem přístupné včelí úly nacházející se v Prokopském údolí.

Podívejte se na fotografie z medobraní:

Fotogalerie
13 fotografií