Venda přímo v domě se všemi zvířaty žije, večer ale vždy odejde do oddělené části. „Musím také někdy spát,“ vysvětluje.

Někteří ze psích obyvatel útulku mají nasazený náhubek: „Není to proto, že by byli agresivní na člověka, občas si ale dva pejskové mezi sebou nesednou. Většinou tedy náhubek dostávají proto, aby si vzájemně neublížili,“ prozradila Venda.

Pejskové se po útulku pohybují jako doma.
Autor: Daniel Vitouš

Lenka pomáhá útulku už rok

Do psího útulku v pražské Libni mohou zájemci chodit pravidelně psy venčit. Dělá to také bývalá studentka Lenka žijící v Praze.

„Vždycky jsem psa chtěla, ale neměl by se o něj kdo dostatečně starat. Poté, co jsem dokončila studia, mi volného času přibylo, a tak alespoň jednou týdně chodím venčit opuštěné pejsky sem,“ říká.

Lenka vždy dostane na starost několik menších psů najednou a na dvě hodiny s nimi zmizí na procházku.

Na reportáž z útulku se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Parta kluků unikátně zbavuje Prahu bezdomovců! A kde si půjčit psa na venčení? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Slečna dochází do útulku už rok. Také ona eviduje, že domácké prostředí je pro psí život v útulku dobrým nápadem.

Když se s nimi vracím z procházky, není to tak, že by nechtěli zpátky. I tak je dobře, že lidé si pejsky z útulku berou. Za ten rok, co sem docházím, jich odešlo do nového domova možná dvacet,“ uvedla.

Venčit musíte pravidelně každý týden

Zájemci o venčení musejí splňovat několik podmínek. „Před započetím spolupráce je potřeba si důkladně rozmyslet své časové možnosti a motivaci,“ uvádí Hana Tesařová, která je majitelkou libeňského útulku.

Každý dobrovolný venčitel pejsků musí docházet minimálně jednou týdně po dobu alespoň půl roku. Jednorázové venčení tedy není možné. Zájemci by se také neměli bát venčit velké a temperamentní psy, kteří potřebují nejvíce pohybu.

Lenka chodí venčit opuštěné pejsky už rok.
Autor: Daniel Vitouš

Důvodů, proč útulek v Libni spolupracuje jen s dlouhodobými dobrovolníky, je několik. Nejdůležitější je bezpečí venčitelů i psů, kteří jim jsou svěřeni.

Při pravidelném venčení stejným člověkem si na sebe oba zvyknou, nedochází k incidentům, útěkům psa nebo poraněním,“ vysvětluje Tesařová a dodává, že s pravidelnými dobrovolníky mají vřelé až přátelské vztahy.

Domov hledá i Bertík

V současnosti se v azylovém domě pro psy v pražské Libni nachází bezmála dvacet psů, kteří hledají nového pána. Většina z nich do roka od umístění do útulku naštěstí najde nový domov, někteří z nich ale takové štěstí nemají.

Bertík také hledá nový domov.
Autor: Zdroj: Útulek Libeň

Jedním z odložených pejsků je také přívětivý jezevčík Bert. Je mu sice 12 let, ale na jeho vitalitě návštěvník nemá šanci nic poznat. Provozovatelé útulku se přimlouvají, aby i tento pejsek brzy našel svého nového pána.

Každý zájemce má navíc možnost přijít se do útulku podívat a zjistit, jestli si s Bertem nebo některým z dalších pejsků padne do oka.

Kupodivu, jak vysvětluje paní Venda, to není tak běžná praxe. „Ve spoustě útulků vám řeknou, že jestli chcete nějakého psa vidět, ať se podíváte na fotku na internetu.“

V azylovém domě v Libni ale mají návštěvníci naopak možnost jít několikrát s pejskem i ven a zjistit, jestli jim to spolu bude klapat. Pokud máte zájem, prohlédněte si i další pejsky, které v Libni nabízejí.

Podívejte se na fotky z libeňského útulku i venčení pejsků:

Fotogalerie
9 fotografií