Mattoni koktejl festival, jak už název napovídá, je festivalem, ve kterém se každoročně utkávají barmani z celého světa, aby se mohl zvolit osobitý nealkoholický drink roku. Akci doprovodila vystoupení skupin Slza, Mig 21, No Name a zpěvaček Barbory Polákové a Ewy Farné.

Pražany však stěžejní téma festivalu zase tolik nezajímalo, hlavním poutačem byla hudba. „Přišla jsem si zazpívat. Miluji Barboru Polákovou a Ewu Farnou,“ svěřila se návštěvnice Eliška (21), která na akci přišla společně s přáteli.

Ačkoli většina Pražanů přišla zejména za poslechem hudby, ve výsledku je soutěž o přípravu nejzajímavějšího drinku zaujala. „Přišla jsem na Slzu. Ale takový recept na nealko drink vůbec není ku škodě, takže jsem zvědavá, který bude nejlepší, abych si ho poté mohla doma připravit,“ zmínila studentka Diana (24), která si akci užila se vším všudy.

 

Do finále se probojovalo pět nejlepších ze sobotního semifinále, kterého se zúčastnily dvě desítky barmanů. Součástí 6. ročníku soutěže barmanů bude i letos podpora dárcovství krve. O titul nejlepšího světového barmana usiloval i vítěz národního kola mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů a vítěz světové soutěže z roku 2013 Achim Šipl s drinkem Cou Cou.

V jeho receptuře se doplňuje chuť hrušek, broskví a pečené rýže s minerální vodou Mattoni. Ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku.

Video
Video se připravuje ...

Staromák v neděli praskal ve švech. Turisté měli problém přejít z jednoho konce na druhý. Eva Fornálová



Drink Cou Cou je inspirován příběhem mého strýčka Willyho, který kdysi v Karlových Varech strávil noc v trávě mezi broskvoní a hrušní s tanečnicí, která měla stejné umělecké jméno. Tohle ovoce se pak pro ně pro oba stalo připomínkou onoho krásného večera. Já jsem ve svém drinku na jejich vzpomínku použil hruškový a broskvový džus doplněný exotickou chutí čaje s pečenou rýží a s kokosovým olejem,“ přiblížil svůj koktejl Šipl.

Vedle českého barmana se ve finále představí Stavri Vakis z Kypru, Inguss Reizenbergs z Lotyšska, Jessie Ray Clasicas z Filipín a Ladislav Doboš ze Slovenska.

Fotogalerie
6 fotografií