Představí se tři minipivovary z Polska, zbytek bude z ČR. Od každého pivovaru budou na místě sládci a majitelé. „Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva,“ řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Akce začne v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem ve dvě hodiny odpoledne. Páteční program skončí v osm hodin večer. Pokračovat bude v sobotu od poledne do osmé večerní. Za 400 korun obdrží návštěvníci na místě degustační sklenici a katalog a budou moci ochutnávat. Počet vstupenek je omezený na 1200 kusů na den.

V Česku minipivovarů přibývá, nyní je jich přes 300. Podle prezidenta svazu by se jich v zemi uživilo i tisíc. Každoročně se jich v posledních letech otevře kolem 50. Některé ale následně zavřou, či se v lepším případě zvětší jejich produkce a zmizí z kategorie minipivovarů. To se například stalo Únětickému pivovaru, který nyní vaří kolem 11 000 hektolitrů ročně. Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10 000 hektolitrů.