Nejčastějším případem rozhodování, zda mazlíčka na dovolenou vzít, či nikoliv, je rozhodně u psích majitelů. Pejskové jsou na své pány mnohdy výrazně fixovaní a odloučení jim může způsobit psychické trauma. Často je ale skutečně nemožné čtyřnohého přítele s sebou na cesty přibrat – ať už z důvodu vzdálenosti, či dalších komplikací, které mohou z důvodu cestování nastat.

Pokud se majitel rozhodne svého mazlíčka na dovolenou nevzít, v nejlepším případě je samozřejmě pro psa pohodlné, pokud ho hlídá někdo z dalších blízkých lidí – další členové rodiny, přátelé – a to ideálně přímo na místě, kde pes žije. Ne každý má však možnosti, jak takový komfort zajistit. V ten okamžik je nezbytné se poohlédnout po okolních službách.

Školky pro psy

V dnešní době už naštěstí není nutné si pod pojmem „psí hotel“ představovat jeden kotec vedle druhého, kde psi čekají na návrat svého majitele jako na smilování. Zajímavou variantou pro tyto účely jsou takzvané psí školky. Ty fungují celoročně a majitelé psů mají možnost sem svoje mazlíčky umísťovat pravidelně. Instituce nabízí krátkodobý denní pobyt, ale také ubytování dlouhodobé. 

Psí školka přes den psa pohlídá, zajistí mu základní potřeby a navíc může zvíře rozvíjet svou socializaci s ostatními psy, kteří se ve školce nacházejí. Po dohodě s provozovatelem navíc není problém u zvířete rozvíjet poslušnost a trénink ve vybrané oblasti. Některé takové instituce navíc nabízejí transport: ráno si pro psa přijedou, večer ho přivezou.

Tuto službu využívá také pan Aleš M., majitel feny ridgebacka Báry: „Je to super. Bára takto chodí do školky dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, vrátí se vyběhaná a spokojená. Když pak odjíždíme na dovolenou, dáme Báru do školky na delší dobu. Je tak ve známém prostředí u lidí, které zná, a my můžeme v klidu odjet.“ Tuto myšlenku podpořila také odbornice z řad veterinářů Radka Vaňousová: „Psí školky jsou vnímány spíše jako výcviková zařízení, ale určitě je ubytování psa ve známém prostředí dobrý nápad, který je pro zvíře zajímavý.“

Aleš M. vítá fenu Báru při návratu ze psí školky.
Autor: Daniel Vitouš

Pro kočky hotel nebo „chůva“

Kočky pro změnu majitelé mohou umístit do kočičích hotelů. Kočky se totiž na svoje okolí fixují mnohem více než psi. Odbornice Radka Vaňousová redakci Blesk.cz sdělila, že také z důvodu časté nesnášenlivosti koček k cestování se u těchto zvířat transport nedoporučuje.

Na tuto skutečnost také pružně reaguje obchodní trh, jak nám sdělil pan Jiří S., majitel dvou koček: „Máme kočku Dorotku a kocoura Filípka, ještě jsme s nimi dovolenou neměli, ale až pojedeme, chystáme se využít služeb agentury, která chodí hlídat a obstarávat kočky přímo domů k lidem. Služba je sice o něco dražší, ale pro kočky velice vhodná.“ Agentury tohoto typu nabízejí různé doplňkové služby: například lidem na dovolenou dle předchozí dohody z každé návštěvy doma u koček pošlou fotku.

Dorotka a Filípek milují domácí prostředí.
Autor: Jiří Svoboda

Je na každém zvířecím majiteli, aby si včas před svou dovolenou rozhodl, jak tento čas domácí mazlíček stráví. Každé zvíře je ve svém chování individuální, má proto jiné potřeby. Možností je mnoho a cílem je, aby období dovolených prožili bez stresu jak domácí mazlíčci, tak jejich majitelé.

Hlídací služby pro mazlíčky v Praze:

Psí školka u Tessinky (Praha 4 – Modřany)
Psí školka For dogs (Praha 4 – Písnice)
Psí centrum Pluto (Praha 6)
Psí školka Happy Dog (Praha 9 – Dolní Počernice)
Psí školka Minidogs (Praha 9 – Kyje)
Psí školka Dog Park (Roztoky u Prahy)

Kočičí hotel Kočka na dovolené (Praha 4 – Libuš)
Kočičí hotel Mikeš (Praha 5 – Jinonice)
Kočičí hotel Mazlíček (Praha 8)

Agentura HolidayCat – hlídání koček doma (Praha)
Agentura Catsit – hlídání koček doma (Praha)
Agentura Petland – hlídání mazlíčků doma (Praha)