Čertovka odděluje Kampu od ostatních částí Malé Strany. Tento vodní náhon byl vybudovaný už ve 12. století a zasloužil se o něj řád Maltézských rytířů, kteří jsou později také známí pod názvem Johanité. Původně náhon sloužil k zásobování vodou celkem 9 malostranských mlýnů, které se kolem ostrova nacházely.

Čertovka. Ale čerti zde nežili.
Autor: Martin Přibyl

Žádní čerti, ale „čertovská baba“ stojí za názvem Čertovky

Samotný název Čertovka zapustil kořeny až v roce 1892. Podle jedné z pověstí údajně mohlo pojmenování vzniknout podle problémové a provokativní ženy, která do těchto míst chodila prát prádlo.

„Jednou při praní nahlas halekala na kolem procházející skupinku mladíků. Ti ji za to označili jako čertovskou babu a poté na její dům namalovali sedm čertů, což ji rozčílilo. Od této doby se místu, kam chodila žena prát prádlo, začalo přezdívat Čertovka,” vypráví průvodkyně Irena Kábelová. V průběhu dalších let se pojmenování rozšířilo na celý malebný kanál.

Kampa byla rájem mlynářů. Mlýnů zde fungovalo devět

Pokud se v minulosti Pražané chtěli přes Čertovku dostat, neměli příliš variant, jak to udělat. Buď se brodili, nebo museli vyzkoušet své „skokanské” umění.

Později zde byly budovány první lávky a mostky, které sloužily pro přesun z jednoho břehu na druhý. Původně na Kampě bylo devět mlýnů, z nichž se dodnes dochovaly pouze tři. „První z mlýnů má název Mlýnská huť a je pro návštěvníky atraktivní především tím, že se u něj dochovalo i mlýnské kolo. Dodnes zde najdeme i stavidlo, kterým se reguloval přítok vody,” dodává Kábelová.

Zachovalé mlýnské kolo, které je oblíbeným místem turistů.
Autor: Martin Přibyl

Dalším mlýnem Kampy je takzvaný Zlomkovský mlýn, někdy také nazývaný Wedlingerovský. Poslední ze zachovalých mlýnů se nazývá Velkopřevorský a je zároveň nejoblíbenějším místem Čertovky. Ke svému účelu sloužil až do první poloviny 20. století a jeho mlýnské kolo je i nadále funkční.

Ostrov si získal oblibu i u filmařů. Pro mnohé režiséry je tak inspirací

Slavná Čertovka je i rájem a místem snů pro filmaře. Kromě vašich procházek si tak můžete Kampu prohlédnout i v celé řadě nejen českých filmů. V minulosti to tak byla televizní série o postavičkách z modelíny s názvem Chobotnice z druhého patra, ale pro natáčení si zvolil Kampu i režisér Miloš Forman pro film Amadeus nebo se tu proběhl Tom Cruise v Mission Impossible.