Čtvrtý ročník Zpěvomatu měl hned pět stanovišť – Karlovo náměstí, Jiráskovo náměstí, náměstí Míru, Dejvická a Anděl.

Akce Zpěvomat se zrodila už před čtyřmi lety. „Ten název byl míněn trošku z legrace, vedle všech těch Slevomatů, Laundromatů a dalších automatů. Je to zkrátka kouzelný pouliční hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích,“ rozpovídala se o vzniku názvu akce zakladatelka Zpěvomatu Ridina Ahmedová. 

Právě akce Zpěvomat vznikla díky projektu Ridiny Ahmedové Hlasohled, který už vznikl v roce 2006. „Chyběly mi tu zajímavé a veřejně přístupné semináře a workshopy zaměřené na práci s hlasem. Tak jsem usoudila, že než si stěžovat, že to tu není, bude smysluplnější to prostě zařídit,“ nebála se vytvoření organizace Ridina Ahmedová. 
Video
Video se připravuje ...

Nevídaný hudební zážitek na Karlově náměstí Eva Fornálová

Jednotlivá stanoviště tvořil kroužek zhruba patnácti až dvaceti zpívajících pod vedením lektora. Uprostřed kroužku byly postaveny židle, na které si jakýkoliv kolemjdoucí mohl zdarma sednout a nechat si zazpívat jen pro něj.

Na tuhle akci jsme přišli záměrně. Znám ji už z loňského rohu. Tentokrát jsme si tedy vybrali při cestě z práce jen Karlovo náměstí, kde jsme si mohli poslechnout úžasnou hudební show od Petra Wajsara,“ chválila vystoupení na Karlově náměstí Sára (29), která na akci přišla s přítelem.Zajímavostí je, že si lidé mohou zvolit písničku z „playlistu“, který sbor právě tentýž den nacvičil. Avšak názvy písní byly neobvyklé. „Je to jako s tím čokoládovým bonbonem, nikdy nevíte, co je uvnitř,“ prozradila kouzlo Zpěvomatu Ridina Ahmedová.

Nadcházející akce plánuje Zpěvomat na podzim. „V září budeme v Karlových Varech a další místa jsou v jednání. Pokud by někdo měl chuť nechat rozeznít Zpěvomat ve svém měste, může se nám ozvat,“ dokončila Ridina Ahmedová.

Fotogalerie
8 fotografií