V pátek od 15 hodin je na programu simultánka Maďara Rapporta proti 30 soupeřům, o den později ve stejnou hodinu budou k vidění živé šachy na Střeleckém ostrově, kdy tahy velmistrů demonstrují živé figury na šachovnici o rozměrech 12 x 12 m. Představení doplňují šermířské souboje, když se figurky vyhazují, a nabízejí tak krásnou zábavu i pro výlet s dětmi. Poté následuje autogramiáda obou velmistrů.

V neděli od 10 hodin sehraje velmistr Timur Garejev simultánku naslepo proti 15 soupeřům. Američan se do Prahy vrátí v prosinci, kdy se za asistence lékařů pokusí překonat světový rekord v simultánce naslepo proti 47 soupeřům! Navaru a Rapporta čeká od neděle do středy zápas na 4 vážné partie klasickým tempem, které budou v přilehlém sále živě komentovány zkušenými velmistry. Kompletní program festivalu najdete zde.

Temná historie

Živé šachy mají celosvětově dlouhou historii, jejich počátky se datují až do 7. století. Byly rozšířené v renesanční době, a to nejen v Evropě, ale mají i svou temnou stránku z dvorů sultána Mohameda I. nebo Ivana Hrozného, kdy šlo spíše o mrtvé šachy.