Druhý ročník sochařského festivalu oživující pražské ulice přináší dvacet instalací. „Přesný počet soch jsme předem neměli. Náš cíl byl samozřejmě udržet přibližně stejný rozsah jako v loňském roce, což se nám podařilo,“ vysvětloval důvod zvoleného počtu instalací ředitel a zakladatel Sculpture Line Ondřej Škvarka. 

Instalace soch už začala, ale všechny se během 1. června neodtajní. „Instalace probíhají postupně. Dnes, prvního, se například budou ráno instalovat sochy Lukáše Raise a Čestmíra Sušky na Výstavišti, po poledni Manty Michala Trpáka na Novoměstské radnici. A až 7. června se budou instalovat koně Michala Gabriela na Piazzettě Národního divadla,“ vysvětlovala tisková mluvčí projektu Lucie Čunderliková.


Vystavovaná díla nejsou pouze tvorbou českých autorů. Například na Praze 4 v Baarově parku bude umístěna instalace Meteorite od Riccarda Cordera, který pochází z Itálie. Mezi dalšími expozicemi, které oživí Prahu, je například dřevěná instalace ve vodě od Junichira Ishiiho, bronzový kůň na Piazettě Národního divadla od Michala Gabriela, Nohy z vody ve Vojanových sadech od Kurta Gebauera nebo také barevná ruka vybízející k sednutí před Černou labutí od Alexandry Koláčkové.

Druhý ročník Sculpture Line vzbuzuje v Pražanech zájem o umění. „Nikdy mě návštěvy galerií nelákaly. Minulý ročník mě ohromil, že jsem se začala více zajímat o umění, které mi rozvíjí fantazii. Velký dík zakladateli, který tak oživuje město,“ chválila festival soch studentka Nina (23).

Přestože je naplánované ukončení festivalu na konec září, není stoprocentní, že si sochy nebudete moci prohlédnout i o den nebo měsíc později. „Budeme rádi, když se nám stejně jako po skončení prvního ročníku podaří, aby některé sochy zůstaly a našly si trvalé umístění nebo aby zůstaly v zápůjčce. Po prvním ročníku takto zůstalo pět instalací,“ těšil se z úspěchu předchozího ročníku ředitel a zakladatel Sculpture Line Ondřej Škvarka. Těmi pěti stálými expozicemi je žraločí ploutev ve Futurama Business Park, sedící figury v Botanické zahradě, sofa v nemocnici na Bulovce, nohobob na Proseku a křeslo v Dolních Břežanech.