Hrozba ošklivého počasí se naštěstí nenaplnila. Letenské sady hostily Běh pro Paraple za příjemného jarního odpoledne. Ředitel Centra Paraple David Lukeš proto nezapomněl účastníkům události připomenout nutnost dodržování pitného režimu. Zdeněk Svěrák, zakladatel centra, dodal: „Je pěkné, že jste přišli, i když jste si jistě nebyli jistí počasím. Přeju si, aby se mraky rozehnaly a nerozehnaly nás.“ Duchovní otec celé akce Michal Horáček na adresu účelu celé charitativní události prohlásil: „Česká republika může být jenom tak dobrá, jak dobří jsou její lidé. A lidé mohou být jenom tak dobří, jaký zájem a asistenci věnují těm ostatním. Děkuji každému, kdo jste pro to něco udělal.“

Zdeněk Svěrák a Michal Horáček na Běhu pro Paraple
Autor: Daniel Vitouš
Účastníci Běhu pro Paraple závodili na předem připravené běžecké dráze ve skupinkách. Cílem však vůbec nebylo běh vyhrát: cesta se v tomto případě stala cílem. Samotnou účastí v běhu totiž každý účastník podpořil Centrum Paraple, organizaci, která už od roku 1994 pomáhá lidem, kteří se trvale ocitli na invalidním vozíku.

Jako první se na startovní čáru s první skupinou běžců postavil Jaroslav Uhlíř. Pomocí startovací pistole vypustil účastníky do závodu. Jak se nechal slyšet, ihned poté potřeboval odjet, jelikož koncertoval na festivalu »Mezi ploty«. „Pan Uhlíř spěchá a bude přemístěn do Bohnic,“ pohotově zaglosoval Zdeněk Svěrák. Ten poté Jaroslava Uhlíře na startu vystřídal a pistolí zahajoval závody jednotlivých skupin běžců. Evidentně nic nepodcenil, jelikož byl vybaven i špunty do uší. Startovacích výstřelů bylo přeci jen mnoho. Také z toho důvodu se nechal Zdeněk Svěrák vystřídat dalšími přáteli, pistole se chopil například také Karel Šíp.

Běh pro Paraple dokazuje lidskou solidaritu.
Autor: Daniel Vitouš
Během přestávky na startu ale Zdeněk Svěrák příliš času na odpočinek neměl. Ve volné chvíli se k němu totiž ihned sebíhaly skupiny fanoušků. Někteří se s ním fotili, další si od známého umělce nechávali podepisovat knihy. To Michal Horáček mezitím našel zálibu na opačné straně celého areálu, když společně s těmi nejmenšími sledoval dětské divadelní představení. Na místě panovala přátelská atmosféra. Lidé se dobře bavili, při zdolávání samotného běhu pak volili různá netradiční pojetí. Někdo běžel pozpátku, další dráhu zdolával o berlích. Někteří účastníci se ani nepotřebovali namáhat, protože vytyčenou trasu absolvovali v dětském kočárku. O raritní start v rámci závodění se postarala neočekávaná dvojice: kůň a poník. Také oni se za lidské asistence vydali na běh a podpořili tím dobrou věc, přesvědčte se sami:
Video
Video se připravuje ...

Běh pro Paraple: Závodu se zúčastnil i kůň a poník Daniel Vitouš

»Běh pro Paraple« nebyl jedinou událostí, která dnes v metropoli Centrum Paraple podporovala. Ještě před samotným zahájením běhu proběhla na Žofíně aukce uměleckých děl. Finanční výtěžek z deseti prvních vydražených předmětů putuje rovněž na účet charitativní organizace.

Dle informace ČTK částka za devět obrazů a jednu sochu přesáhla hranici 400 000 korun. Další statisíce potom věnovali sponzoři přímo při zahajování akce na Letné. Centrum Paraple, které nabízí sociálně rehabilitační, pobytové a ambulantní programy, individuální poradenství a další služby nezbytné pro začleňování tělesně hendikepovaných do společnosti, tak získalo další důležité finance pro svoji činnost.

Fotogalerie
22 fotografií