Možná budete překvapeni, ale i v hlavním městě můžete najít téměř všechny druhy hub. Podle mykologa Jiřího Baiera obyvatelé metropole v lesoparcích aktuálně narazí na tři druhy hub. „V Praze se již objevily hřiby dubové, májovky a také opěnky,” říká Baier.

„Dubáče“ neboli hřiba dubového houbaři v těchto dnech nacházejí v Krčském lese.
Autor: archiv Blesku

Za houbami můžete vyrazit i na Petřín. Rostou tu májovky

Hlavní město nabízí hned několik lokalit, kam se můžete za houbami na jaře vypravit. Divoká Šárka, Kunratický les, ale i Obora Hvězda nebo Krč. To jsou lokality, ve kterých najdete první houbařské úlovky. Za chutnými houbami můžete vyrazit i do centra samotné metropole, a to na Petřín.

Májovka je typicky jarní houba, kterou milovníci „houbové“ kuchyně zbožňují.
Autor: Zuzana Kábelová
„Na Petříně v Kinského sadech můžete narazit právě na májovky, které najdete zároveň i v Krčském lese. V Krči se v těchto dnech začaly objevovat už i první dubové hřiby,” dodává Baier. Podle jeho slov je krčský les ale kvůli mnoha návštěvníkům a také pacientům zdejší Thomayerovy nemocnice značně zaplněný.

Pražané by tak za houbami měli vyrazit i do dalších lokalit metropole. Mezi oblíbená místa houbařů patří Klánovický les na okraji Prahy, Divoká Šárka, která je zároveň jedním z největších pražských parků a kromě klasických druhů hub, tady můžeme spatřit v sezóně i vzácné či méně známé houby. I přírodní památka Hvězda nabízí Pražanům houbařský zážitek a nejen to. Pokud zrovna nic nenajdete, tak tato lokalita vám nabídne minimálně příjemný zážitek z krásného prostředí.

Sírovec žlutooranžový je houbařským pokladem a najít ho můžete na kmenech stromů.
Autor: Zuzana Kábelová

Počasí svědčí i sírovci žlutooranžovému, kterého najdete na kmenech stromů

„Aktuální počasí houbám jen nahrává, příliš vysoké teploty totiž houbám nesvědčí,” dodává Baier. Pokud tedy počasí bude houbám přát, můžeme se o víkendu dočkat »houbové nadílky«. Na kmenech stromů, nejlépe ovocných, ale i vrb se setkáte i s výskytem sírovce žlutooranžového, kterého si na sociálních sítích pochvalují snad všichni milovníci hub. Za pravdu jim dává i Baier, který má hned několik lahodných receptů, jak tuto houbu upravit. Pečenáče, matesy nebo řízky, to vše se dá z něho připravit. „Plátky sírovce nakrájíme, povaříme, do sklenice navrstvíme cibuli, sírovce a koření. Nakonec svaříme vodu s octem a nalijeme do sklenice a necháme týden odležet. Věřte, že návštěva potom od vás nebude chtít odejít,” uvádí Baier.

Byli jste v Praze a jejím okolí na houbách? Pochlubte se nám svým úlovkem a pošlete nám fotografii na tip@blesk.cz

Fotogalerie
13 fotografií