Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

10 výstav v Praze, které byste si neměli nechat ujít: Komiks, film i fotografie

/
  • V Praze se koná spousta zajímavých výstav.
    24. května 2016 ● 12:00

    Metropole nabízí k vidění desítky výstav. A to ať už fotografií, soch, obrazů nebo nábytku. Redakce Blesk Praha pro vás vytvořila výběr deseti z nich, které stojí za to zhlédnout.

  • 1.

    Výstava Duše peněz

    Až do 6. černa si můžete v DOXu, centru současného umění, prohlédnout kontrovezní výstavu Duše peněz. Multimediální výstavní projekt DUŠE PENĚZ se soustředí na peníze jako na fenomén, jehož jsme všichni, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně, součástí. Prostřednictvím děl a projektů řady zahraničních i českých umělců se pokouší zkoumat způsob a některé důsledky toho, jak je dnešní svět důsledně kolonizován prostřednictvím současného ekonomického modelu.

    lam benny, cage home
    Autor: dox

  • 2.

    Výstava Karla Nepraše


    V galerii DOX v Holešovicích si můžete až do 17. října prohlédnout výstavu Karla Nepraše, rekonstrukci známého monumentálního sousoší Rodina připravená k odjezdu, které autor vytvořil po návratu ze své krátké emigrace v roce 1969 v rámci Sympozia prostorových forem v Ostravě.
    Jasný politický podtext obsažený v názvu díla a odkaz k tématu emigrace ze země okupované vojsky Varšavské smlouvy způsobil, že navzdory peticím za zachování výsledků sympozia padlo sousoší za oběť normalizační hysterii a bylo zničeno. 
    rodina připravená k odjezdu
    Autor: DOX
  • 3.

    Výstava Martina Mainera

    Nová galerie v Praze zahajuje ve čtvrtek 26. května výstavu Martina Mainera s názvem Přicházíme v míru. Autorovy obrazy, recyklované sochy a barevné reliéfy nahlíží na současnou dobu a s černým humorem i vážnou tváří reflektují její aktuální problémy a rozpoložení společnosti.  Výstavu je možné navštívit od úterý do soboty mezi 11. a 19. hodinou až do 26. června.

    Martin Mainer
    Autor: Nová galerie
  • 4.

    Výstava Františka Kupky

    Nová výstava v Museu Kampa Tělesnost bude k vidění až do 11. září. Výstava je věnovaná zobrazení lidského těla v letech 1890–1921 navazuje na sérii studijních výstav věnovaných tvorbě Františka Kupky. Tyto výstavy umožňují lépe pochopit osobnost a Františka Kupky, autora, kterému mecenáška a zakladatelka Musea Kampa Meda Mládková věnovala a věnuje svoji soustředěnou pozornost.

    Tělesnost 1890 – 1921
    Autor: Tělesnost 1890 – 1921

  • 5.

    Výstava Roela van der Lindena a Martina Kochana

    Konfrontační výstava holandského malíře Roela van der Lindena a slovenského postkonceptuálního umělce Martina Kochana v galerii Národní technické knihovny na Praze 6 je možné prohlédnout si až do 11. června
    . Oba tvůrce spojuje zájem o performativní projevy společně s rozmazáváním hranice mezi Uměním a banální každodenností. Naplňují tak každý svým osobitým způsobem ideu “totálního umění”.
    NTK
    Autor: NTK

  • 6.

    Výstava Prague Now!


    Prague Now! je první projekt svého druhu, který prezentuje různé, avšak spřízněné obory výtvarné umění jako je malba, socha, umělecké sklo a uměleckou fotografii spolu s designem. První ročník je realizován v Clam Gallasově paláci v centru Prahy, kde si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu až do 10. června. Na ploše 420 metrů čtverečních procházejí návštěvníci devíti speciálními instalacemi, jejichž dramaturgie byla svěřena několika kurátorům. Na široké platformě a v poměrně dlouhém časovém úseku je možné seznámit se s aktuálním děním na pražské výtvarné scéně.
    prague now
    Autor: prague now

  • 7.

    Výstava Rudolfa Němce


    Až do 10. června si můžete Topičově Salónu prohlédnout výstavu dnes už zesnulého umělce Rudolfa Němce s názvem Vše může souviset se vším. Výstavu Topičův Salón pořádá k nedožitému osmdesátému výročí autorova narození. Výstava představuje převážně tvorbu z období šedesátých až devadesátých let. Němcovy antropometrické malby měly od počátku charakter psychofyzické akce. Vznikaly přímým otiskem lidského těla – vlastního i umělcových přátel – do emailové vrstvy na plátně. 
    rudolf němec
    Autor: topičův salon

  • 8.

    Výstava Jaromíra Švejdíka


    Milovníci komiksové tvorby mají možnost prohlédnout si do 29. května v prostorách Černé Labutě na Praze 1 tvorbu Jaromíra Švejdíka s názvem Když nemůžeš, tak přidej. Výstava přinásí výběr autorových prací ze slavného Aloise Nebela, Zámku a také z nového komiksu o Emilu Zátopkovi.
    Jaromír Švejdík:
    Autor: Jaromír Švejdík:
  • 9.

    Výstava Davida Cronenberga

    Výstava Evolution od nejvlivnějšího kanadského režiséra Davida Cronenberga je k vidění v Domě u Kamenného zvonu až do 17. července. Výstava v Domě U Kamenného zvonu věnovaná Cronenbergovu celoživotnímu filmovému dílu chronologicky mapuje všechny jeho světoznámé i artové filmy v podobě více než 300 originálních artefaktů.
    V Praze se koná spousta zajímavých výstav.
    Autor: David Cronenberg
  • 10.

    Výstava Petra Sirotka


    Fotografická výstava Petra Sirotka s názvem Okamžiky uplynulých let představuje zátiší a cestopisné fotografie z Nepálu. Výstava je k vidění v centru Prahy v Leica Galerry Prague ve Školské ulici až do 19. června. V zátiších vidí fotograf Petr Sirotek nejen bizarní předměty, které jsou hodné pozornosti vnímavého pozorovatele, ale také je vnímá jako součást života těch, kteří se jimi obklopují.
    Petr Sirotek: Okamžiky uplynulých let
    Autor: Petr Sirotek: Okamžiky uplynulých let

Témata

výstava umění

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy