Nedělní akce Stalin Urban Climbing odstartovala letní sezónu lezení. „Nejedná se o první lezení. Ta jsme pořádali už loni v létě, kdy jsme zkusili jak to denní, tak noční,“ vyprávěl o začátcích lezení pod Kyvadlem Matěj Vlašánek, autor nápadu.


První lezení po stěně nebylo pouze pro profíky. Vyzkoušet si náročnost stoupání mohli i úplní amatéři, kteří nikdy předtím na laně nevyseli. „Máme tady připravené veškeré vybavení a navíc tady máme i čtyři instruktory lezení, kteří jsou tady právě pro bezpečnost,“ vysvětloval Matěj Vlašánek, že akce není pouze pro zdatnější lezci.

Návštěvníci si možnost vyzkoušet si lezení na pětimetrové stěně pochvalovali. „Tohle je moje poprvé, kdy lezu. Takže nemám porovnání s lezeckou stěnou. Ale jsem nadšená. Překonala jsem svůj strach. Navíc se mi líbí, že je akce zadarmo, že nemusím mít žádné své vybavení, protože jsou tady na to připravení. A když už jsem nemohla, tak mi zase pomohli dolů,“ vyprávěla o svém zážitku studentka Dana (21). 

Zatímco při prvním letním lezení si mohli návštěvníci užít sluneční paprsky, které jim pražily ještě po páté hodině do zad, příští akci chtějí pořadatelé odstartovat o pár hodin později. „Rádi bychom příště akci přesunuli na sedmou nebo osmou hodinu večerní. V plánu tak máme noční lezení za tmy až do půlnoci. Stěnu tak nasvítíme reflektory,“ prozradil plány na příští měsíc Matěj Vlašánek.

 
Fotogalerie
6 fotografií