Původ nejstarších pražských domovních znamení sahá až do 14. století, tedy do doby, ve které číselná značení domů ještě neexistovala. Ve středověku tak domovní znamení dávaly měšťanským domům nejen jméno, ale sloužily i jako orientační body. Symbolika středověkého značení byla pestrá a mnohdy znamení vypovídala o majiteli domu, jeho povolání anebo jiné vlastnosti.Motivy a symboly, které se ke značení fasád domů používaly byly více než pestré. Ze zvířat se například nejčastěji objevoval had, medvěd, labuť, liška, vůl, ale najdete i opici nebo jednorožce.

Za dob Karla IV. tyto domovní symboly pro majitele měšťanských domů, kteří toužili napodobovat šlechtické erby a mít tak svůj vlastní znak, vytvářeli takzvaní štítaři. Ani chudí obyvatelé ale nezůstávali pozadu a chudým domům na předměstí se říkalo podle stavebních detailů jako například Dům U Tří schodů nebo Dům U Červených dveří. Barevnost ale prý nemusela být vždy výsledkem náhody. Žlutou barvou v 15. století kat značil domy zločinců.

Čísla domů zavedla Marie Terezie

S číselným značením domů začala až Marie Terezie o několik století později v roce 1770. Obrázky na fasádách tak nahradila popisná čísla, která se používají dodnes. Řešení to bylo praktické, ale Praze tak svým způsobem tato novinka sebrala svou magickou symboliku. V uličkách staré Prahy dodnes typická domovní znamení zůstala na některých fasádách domů zachována. Jen v Nerudově ulici na Malé Straně jich spatříte hned několik.

Dům U Tří housliček, U Dvou slunců nebo U Červeného beránka. A mohli bysme pokračovat dál, v Praze jich jsou zachovány z dob středověku stovky. Určitě jste alespoň jednou za život jejich název slyšeli, či minimálně viděli domovní znamení, která se za těmito názvy domů skrývají. Jaká historie se ale s nimi pojí?

Dům U Tří housliček v Nerudově ulici
Autor: Zuzana Kábelová

Dům U Tří housliček

Pokud se vydáte do Nerudovy ulice, objevíte toto zachovalé domovní znamení hned v dolní části uličky. Historie Domu U Tří housliček je bohatá a sahá až do období středověku. V průběhu 17. a 18. století dům vlastnily postupně tři houslařské rodiny a později tu dokonce působil známý houslař Leonard Pradter, který vyráběl strunné nástroje pro hudebníky nedalekého loretánského kostela. Podle jedné z pověstí by zde za tichých nocí Pražané měli zaslechnout zběsilé tóny houslí, na které hraje duch samotného Paganiniho.

Dům U Červeného beránka v Nerudově ulici
Autor: Zuzana Kábelová

Dům U Červeného beránka

Jiným domem nesoucím tajemnou symboliku je Dům U Červeného beránka, který pochází z 19. století. Údajně zde v dobách minulých bydlel člověk, který měl »beránčí« povahu. Jiná legenda ale praví opak. Majitel domu byl vznětlivý a prudké povahy, se kterým bylo těžké vyjít po dobrém. A z tohoto důvodu se dostal právě červený beránek na průčelí domu jako jeden z ochranných artefaktů.

Dům U Dvou slunců v Nerudově ulici
Autor: Zuzana Kábelová

Dům U Dvou slunců

Mezi nejznámnější domky Nerudovy ulice patří bezesporu Dům U Dvou slunců. Jeho název si dodnes zachoval půvabný tvar staré češtiny a nese poselství, že před tímto domem je lepší obracet myšlenky k minulosti než k budoucnosti. Tento motiv potom v minulosti symbolizoval nezměrnou moc, spravedlnost, ale i vládce dne. Slunce bývalo mezi pražskými domovními znameními velice časté. A domů, které mají ve svém znamení slunce je v Praze hned několik. Tento dům ale proslavil hlavně spisovatel Jan Neruda, který ho zmiňuje i ve svých povídkách.