Proplout se na lodičce měli Pražané možnost v rámci Svatojánských slavností Navalis. „Jedná se o osmý ročník obnovených slavností s více než třistaletou tradicí. První vodní slavnosti se konaly už v roce 1715,“ vyprávěla tajemnice organizačního týmu Navalis Lucie Turnerová.

I přes nepříznivé počasí byl o akci velký zájem. Avšak zamilované páry na plavoucích loďkách vidět nebyly. „Přišly hlavně rodiny s dětmi,“ vyprávěla Lucie Turnerová. „Chtěli jsme se projet na gondole, ale asi špatně vidím, ale žádnou jsme neviděli. Navíc by to nebyla projížďka jen ve dvou, ale s další skupinkou lidí. Proto jsme si to rozmysleli a teď míříme na svařák do tepla,“ prozradil Patrik (31), který s přítelkyni projížďku nakonec oželel.


Kromě možnosti zažít plavbu s benátskými gondoliéry, mohli návštěvníci ochutnat i benátskou specialitu - nakládané sardinky s pečenou cibulí a benátské víno. V průběhu celého odpoledne probíhal v Čertovce doprovodný kulturní program, během kterého Benátčané zpívali tradiční gondoliérské písně a vystoupila černohorská taneční skupina.

Pražané si akci ve většině případů pochvalovali. Avšak i mezi nimi se našli tací, kteří měli jisté výhrady. „Představoval jsem si tady romantické gondoly jako v Benátkách. A přitom tu k vidění byly docela obyčejně nevystrojené loďky.  Ale projížďku jsme si i přes chladné počasí užili. Nechci si příliš stěžovat. Zážitek to byl pěkný,“ svěřil se František (54), který vzal na odpoledne na gondolách své dva vnuky, kterým se projížďka lodí líbila. 
Možnost projet se zadarmo na lodích využily zejména rodiny s dětmi.
Autor: Eva Fornálová


Důvod stížnosti na druh lodí byl částečně oprávněný. Organizátorům se totiž povedlo domluvit jen dvě gondoly z celkového počtu šesti plavidel, na kterých se mohli návštěvníci plavit po Vltavě.  „Samozřejmě bychom měli rádi na Vltavě co nejvíce gondol. Proto každým rokem zveme do Prahy gondoliéry nejen z Benátek, ale také z Německa a Rakouska,“ vysvětlovala Lucie Turnerová, jak je obtížné zajistit dostatečné množství gondol.

Svatojánské slavnosti vyvrcholí v pondělí 16. května koncertem Kryštofa Marka, který začne v devět večer. Po desáté hodině večerní pak celé slavnosti uzavře barokní ohňostroj.
Fotogalerie
6 fotografií