K ochutnání bylo přes sto vzorků vína ze třiceti vinařství celé republiky. Čechy reprezentovala čtyři vinařství. Zástupci jednotlivých vinařství návštěvníkům vysvětlovali, jaká vína právě u jejich stánku mohou ochutnat.

Zamilovanou prvomájovou atmosféru ve Svatováclavské vinici podtrhoval romantický výhled na Prahu. Návštěvníkům přálo počasí. Někteří vyrazili pouze ochutnat několik vzorků, další si přinesli rovnou deku a delikatesy k vínu.

„Volba degustace prvního května pro nás s přítelem byla jasná volba. Co víc podtrhne tento svátek než výhled na Prahu se sklenkou růžového v ruce?“ uvedla pro Blesk.cz jedna z návštěvnic akce Nikola.

Video
Video se připravuje ...

Ve Svatováclavské vinici nechyběla cimbálovka. Jan Jakubec

Během degustace návštěvníkům hrály a zpívaly dvě skupiny. Jedna na harmoniku, druhá na cimbál.

Víno v Praze pěstuje:

  • Svatováclavská vinice
  • Vinice svaté Kláry
  • Vinice Máchalka
  • Vinice Salabka
  • Grébovka
  • Modřanská vinice
  • Vinice na Vyšehradě

Z keře až do lahve 

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů, a to dvěma způsoby zpracování. Rychlejší variantou výroby růžových vín je výroba takzvaného klaretu, který má tělovou až světle růžovou barvu.

Hrozny se nechají krátkou dobu nakvasit, vylisují se, aby vznikl mošt, který pak musí zrát. Poté co víno dozraje, se musí vyškolit. Školení vína jsou veškeré povolené úpravy, které upravuje Vinařský zákon. Vína, která mají sytější odstíny růžové, se ve výrobě liší pouze tím, že hrozny kvasí delší dobu.

Fotogalerie
11 fotografií