Jaký byl? Právě k tomuto tématu vznikla na Kampě výstava k sedmistému výročí narození největšího českého panovníka Karla IV. Celé prostranství pod Karlovým mostem se zaplnilo devatenácti oboustrannými deskami, na kterých můžete vidět nejen co nejvěrohodnější portréty císaře, ale také zajímavosti z jeho života nebo zakládací listinu Univerzity Karlovy na barevné fotografii. 

„Myslím, že se podařilo dát dohromady unikátní soubor artefaktů vázaných k životu a době Karla IV. Díky nim nahlédnou diváci zdarma 24 hodin denně do života tohoto panovníka,“ říká producentka výstavy Olga Menzelová

Podívejte se na video ze zahájení výstavy:

Video
Video se připravuje ...

Zahájení výstavy provázely i dobové hudební ukázky. Tadeáš Provazník

Celá výstava je jedinečná snahou o přesnou rekonstrukci panovníkova obličeje podle jeho ostatků. Ty v roce 1976 zdokumentoval badatel Emanuel Vlček a na základě jeho průzkumu vznikly pro potřeby venkovní expozice dvě kresby s rekonstruovanou podobou Karla IV. 

„Na základě precizní kresby lebky panovníka vznikla co možná nejpřesnější malovaná rekonstrukce jeho tváře. Můžeme tak pozorovat zajímavé detaily. Třeba jizvy v obličeji císaře, který byl vášnivý turnajový bojovník,“ sděluje Ondřej Šefců, ředitel Národního památkového ústavu v Praze. 

Celá výstava potrvá až do 25. května a je přístupná všem obyvatelům ve dne i v noci zcela zdarma v ulici Na Kampě nedaleko Malostranského náměstí. 

„Jsme rádi, že můžeme touto výstavou i dalšími akcemi vyzdvihnout jedinečnost a originalitu tohoto nejvýznamnějšího panovníka,“ dodává na závěr radní Jan Wolf (TOP 09), který nad výstavou převzal záštitu. 

Fotogalerie
8 fotografií