Dokumentární divadlo o životě v paneláku, o hlučných sousedech a domovních schůzích v kočárkárně, o cizích lidech žijících v identických bytech oddělených patnácticentimetrovou příčkou, o městských mýtech a také o poblikávajících televizorech, které doručují svým konzumentům dějiny. Na to se mohou těšit návštěvníci Zářícího města.

Třicetiminutové představení nabídne netypický pohled na fenomén sídliště. Každý divák obdrží speciální sluchátka, která mu umožní přepínat mezi zvuky a vytvářet si tak vlastní podobu představení. „Něco takového jsme tady ještě nezažili. Jsme velmi zvědaví, jak to bude celé vypadat,“ svěřila se paní Zdena (65), která bydlí nedaleko Plechárny.

Lístky na představení si mohou lidé koupit ve volnočasovém centru Plechárna, k nim na místě dostanou i sluchátka. Z volnočasového centra se poté všichni společně ve skupině odeberou do vnitrobloku v ulici Vybíralova.

Naším záměrem bylo vytvořit performanci, která bude založená na auditivní složce. Proto jsme zvolili přenos tří stop zvuku skrze tříkanálová sluchátka, což zároveň divákům umožňuje interaktivně přepínat mezi simultánními zvuky a skládat si svoji vlastní inscenaci,“ přibližuje myšlenku promítání Jan Macek, jeden z jeho autorů.

 


Představení Zářící město je součástí projektu Vybíralka 25, jehož cílem je zapojit obyvatele do budoucího rozvoje sídliště. Představení začíná vždy ve 20 hodin. Organizátoři akce ovšem doporučují se včas zaregistrovat kvůli omezenému počtu sluchátek. Akce startuje v Plechárně na Černém Mostě.