Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ideální místa pro běh v Praze: Olympionička Tereza Čapková má své favority

/
  • Olympijská běžkyně Tereza Čapková vytipovala několik tras, kde se v Praze nejlépe běhá.
    8. dubna 2016 ● 05:40

    V roce 2012 se účastnila olympijských her v Londýně. Běh je pro Terezu Čapkovou velkou vášní. Své zkušenosti a rady dnes předává svým klientům a učí je, jak správně běhat. Jaká místa v Praze jsou pro začátky běhu vhodná a která jsou spíše pro pokročilé? Běžkyně Tereza Čapková nám prozradila výhody a úskalí šesti míst, která jsou využívána k běhu v metropoli.

  • 1.

    Ladronka

    Tereza Čapková na Ladronce
    Autor: Daniel Černovský

    „Ladronka je ideální pro začátečníky. Avšak nedoporučovala bych tu běhat odpoledne. Po čtvrté hodině je to tu plné bruslařů a kočárků, takže se běžec musí neustále vyhýbat a zapomíná se tak soustředit na samotný běh. Ideální to tu je dopoledne nebo doporučuji vyběhnout ráno. Výhodou je i neplacené parkování, i když je v parku k nehnutí, s parkováním problém není a můžete hned vyběhnout.
    Stejně tak jako jiná místa má i tohle svá úskalí. Tím prvním je vítr, který může úplného nováčka odradit. A dalším jsou exkrementy, na které můžete čas od času narazit, protože sem chodí hodně pejskařů,“ popisuje Tereza. 


  • 2.

    Obora Hvězda

    Ve vedru ráda běhá v oboře Hvězda.
    Autor: Daniel Černovský

    „Obora Hvězda je kousek od Ladronky. Takže když se začne schylovat k větší koncentraci lidí, je ideální odebrat se sem, kde se člověk nemusí vyhýbat bruslařům. Sice člověk musí přes dvě křižovatky, ale i tak to je kousek,“ říká olympijská běžkyně Tereza Čapková. 

    „Je to tu ideální v létě, kdy jsou úmorná vedra. Díky stromům je tu vždy příjemně. Navíc jsou zde zpevněné cesty. Najde se zde jak členitý, tak nečlenitý povrch. Právě stezka nečlenitým má asi dva a půl kilometru, ti, kteří mají rádi kopce, si zde zaběhnou i pět kilometrů. Výhodou je i možnost trénovat kratší tratě. Hlavní cesta, která má přesně délku jednoho kilometru, je na tréninky ideální. Kdysi zde byla na stromech vyznačena pouze jedna stezka, dnes už jich je tu několik, až se v tom člověk ztrácí. Ale když si na to zvyknete, přesně víte, kolik jste uběhli, aniž byste si s sebou museli brát GPSku,“ doplnila Tereza.

  • 3.

    Divoká Šárka

    Běh v Divoké Šárce
    Autor: Daniel Černovský

    „Divoká Šárka je hodně kopcovitá. Určitě není vhodná pro začátečníky, ale naopak pro pokročilé běžce, kteří holdují kopcovitému terénu a nerovnostem. Navíc se traduje, že je to tu po setmění pro ženu nebezpečné, takže je to tady spíš na běh pro dva zdatné běžce,“ říká běžkyně.

  • 4.

    Letná

    Olympionička na Letné
    Autor: Daniel Černovský

    „Letná je pro začátky běhu ideální. Trasa není dlouhá. Ani zde není moc kočárků, ani bruslařů a běžců, protože většina lidí stejně skončí ve Stromovce, která je mezi běžci vyhlášená. Lidé sem tedy chodí spíše na pikniky a na slackline lezení mezi stromy, takže se člověk nemusí na cestičkách nikomu vyhýbat. Výhodou jsou zde i stromy, díky kterým se začátečník nemusí bát protivětru,“ uvádí Čapková.

  • 5.

    Stromovka

     

    Olympijská běžkyně dává lekce běhu.
    Autor: Facebook/ Běhám s Terez

    „Stromovka je běžci z Prahy 7 vyhledávaná. Hlavní trasa má okolo dvou kilometrů. Je možné běžet mimo ni a zaběhnout si i čtyři kilometry z jednoho konce Stromovky na druhý, ale je třeba připravit se na vyhýbání lidem a nerovnosti při přebíhání z cestičky na cestičku. Velkou výhodou je i možnost vyběhnutí ze Stromovky směrem k zoo na druhý břeh Vltavy. Trasa podél Trojského kanálu je opravdu dlouhá a člověk se nemusí bát velkého množství lidí. Jedinou nevýhodou je tady potom asfalt,“ pokračuje v popisování ideálních běžeckých tras Čapková.

  • 6.

    Modřany

    Tereza chodí běhat i do Modřan.
    Autor: Daniel Černovský

    „Modřany jsou lidmi velmi vyhledávané, takže je tady v odpoledních hodinách stejně tak jako v Ladronce k nehnutí. Člověk se tak musí připravit na úskalí vyhýbání se lidem. Výhodou je ale téměř nekonečná trasa podél vody, takže člověk neběhá jako v parku neustále dokola tutéž trasu a může se kochat okolím. S parkováním je to tu horší. Většinou parkuji až u Podolí a potom už si to sem doběhnu,“ říká olympionička.

  • 7.

    Když není čas

    Fotogalerie
    7 fotografií

    „Je mi jasné, že řada lidí nemá čas na to se dopravovat za během, a tak zvolí jednoduše variantu – vyběhnout do ulic Prahy. Nevýhodou je samozřejmě terén, který není nejvhodnější. Ale o to důležitější je samotná technika běhu, která člověka uchrání proti možným úrazům,“ doporučuje Tereza Čapková.

    1. Nezapomínejte podsadit pánev, jako kdyby vás chtěl do pozadí někdo štípnout.
    2. Ruce by měly svírat pravý úhel. Představte si, že držíte hůlky a v dlaních máte kamínky.
    3. Ramena uvolněte a stahujte dolů.
    4. Neběhejte se sluchátky, poté se lidé zapomínají soustředit na správnou techniku a nevnímají svůj dech, který by měl být hluboký.
    5. Přestože není asfalt ideální, běh v trávě je pro odraz těžší nežli běh po pevném povrchu.
    6. Není třeba mít deset párů bot, které by si člověk měnil podle zvoleného místa. Stačí jedny kvalitní.

Témata

běh parky

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy