Motýli se do botanické zahrady dostanou ještě jako kukly. Pro kurátory je to vlastně takové malé překvapení, protože do poslední chvíle nevědí, kolik druhů se nakonec vylíhne. „Některé motýly nám dodávají ve směsi, takže dostaneme například 300 kukel otakárků a nevíme, o které poddruhy jde. Totéž se týká ostruháků,“ přiznala Eva Smržová, kurátorka výstavy.

Největší motýl 

Návštěvníky nejvíce láká spatřit největšího motýla, jehož plocha křídel dosahuje až 400 centimetrů čtverečných. Jde o martináče rodu Attacus atlas. Samci martináčů mají hustější tykadla, díky kterým mohou vyčichat samičky až na několik kilometrů.

Největší motýl v botanické zahradě Attacus atlas
Autor: Daniel Černovský

„Já si ale myslím, že návštěvníkům se líbí téměř všichni motýli, protože spousta motýlů má spodní stranu křídel úplně bezbarvou, nebo takovou šedou nebo hnědou s nějakým vzorem, díky kterému splynou s vegetací a nenajdou je žádní nepřátelé, a když ta křídla otevřou, jsou krásně modří. Motýli jsou zkrátka dekorativní zvířata a každý pozorný pozorovatel si tady najde spoustu zajímavých věcí,“ dodala Smržová.

Výkaly, alkohol nebo slanou vodu

Motýli jsou na druhou stranu vybíraví a neopylují všechny rostliny. Zajímají je takové, které mají pyl a nemají nektar. Někteří motýli dokonce preferují výkaly, protože je v nich spousta solí, které motýli potřebují pro tvorbu feromonů, alkohol, nebo hodně zkvašené šťávy. Takový druh Caligo memmon by skleničce alkoholu rozhodně neodolal.

Motýli jsou v jídle vybíraví.
Autor: Daniel Černovský

„Je spousta motýlů, kteří mají rádi slanou vodu, a je to kvůli tomu, že potřebují ty soli právě k tvorbě feromonů. Motýli tady v botanické zahradě pravidelně dostávají roztok cukru v poměru 1:9, cukr ku vodě, a pak dostávají ještě přezrálé banány, které už pomalu fermentují, protože to jim hodně chutná, řekla Smržová. 

Fotogalerie
15 fotografií

OTEVÍRACÍ DOBA:

skleník Fata Morgana a venkovní expozice

DUBEN: 9–18 hodin

KVĚTEN–ČERVEN: 9–20 hodin

V pondělí je skleník Fata Morgana UZAVŘEN!

 

VSTUPNÉ:

Vstupné do venkovní expozice:

Dospělí 85 Kč

Děti 0–5 let 0 Kč

Děti 6–15 let 45 Kč

Rodinné vstupné 215 Kč

Senioři 45 Kč

Senioři nad 70 let 10 Kč

Student do 26 let 45 Kč

 

Vstupné Fata Morgana:

Dospělí 150 Kč

Děti 0–5 let 0 Kč

Děti 6–15 let 75 Kč

Rodinné vstupné 375 Kč

Senioři 75 Kč

Senioři nad 70 let 20 Kč

Student 75 Kč