„Na svět přišlo dnes krátce po třetí ráno, je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil,“ napsal Bobek.

První slůně ve více než osmdesátileté historii chovu slonů, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. ...

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek dne 4. duben 2016

Matkou slůněte je Janita, kterou chovatelé do pražské zoologické zahrady přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Slůně se narodilo v komplexu Údolí slonů, jejž zahrada otevírala v roce 2012.

50procentní šance na přežití

„Očekáváme narození slůněte, možná už velmi brzo. Já sám osobně se nejvíc těším a zároveň nejvíc bojím právě narození toho slůněte, protože by to bylo první slůně nejenom narozené, ale i počaté v Praze, ale je třeba říct, že u sloních prvorodiček je to vždy spojeno s určitým rizikem a přežití slůňat u prvorodiček je asi tak padesát procent,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz 25. března Miroslav Bobek.

Sloni v pražské zoo od roku 1933

1933 

V roce 1933 se do Zoo Praha dostal něco přes rok starý slon indický jménem Baby. Zvíře koupené tehdy za 51 000 korun pocházelo z odchytu na Cejlonu a v době příchodu do Prahy mu podle dostupných údajů bylo 15 měsíců. Teprve na začátku 50. let 20. století se k Babymu přidali další sloni indičtí.

1953

Prvního slona afrického získala pražská zoo počátkem listopadu 1953 a dala mu jméno Petr I. 

1965/1966

Když se Petr I. přestěhoval v létě 1965 do Ostravy, byla pražská zoo dokonce několik měsíců bez jediného slona, což se změnilo až s příchodem samice Gulab v roce 1966. Poté se v pražské zahradě vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes pražská zoo chová pouze slony indické.

50. léta

V 50. letech byla pražská zoo významnou tranzitní stanicí pro obchod mezi SSSR a západoevropskými zeměmi. V tomto období prošel pražskou zoo tucet slonů, kteří byli určeni pro sovětskou obchodní organizaci Zoocentrum Moskva.

1977

V březnu 1977 napadl samec slona afrického Petr II. svého ošetřovatele a způsobil mu smrtelná zranění. Slon byl ještě týž den utracen. Při povodních v roce 2002 zůstal samec Kadíra, který se do Prahy dostal v roce 1971, uvězněn v zaplaveném pavilonu. Vedení zoo bylo nakonec nuceno nechat vyčerpané a vystresované zvíře utratit.

V současnosti má Praha kromě nového mláděte sedm sloních obyvatel. Patří mezi ně samice Shanti, která si jako mládě zahrála slůně Bimbo ve filmu Pan Tau v oblacích, Gulab, který je jedním z nejstarších obyvatel zoo, Donna, Janita, Tamara, Sita a samec Ankhor