Mohla byste mi, prosím, sdělit, co bych měla nejdříve udělat, pokud v přírodě najdu zraněné zvíře? Asi není vždy vhodné na něj sahat, když nevím, zda není nemocné či nemá vzteklinu.

Nejlepší je u zvířete počkat a zavolat nám. Záchranář vám poté po telefonu poradí, co dělat. Někdy je vhodné zvíře odchytit a dát do krabice, jestli se jedná o zvíře, které laik zvládne. Někdy je ale lepší se zvířetem nemanipulovat a pouze u něj počkat, než si pro něj přijedeme.

Zajíce z přírody by lidé neměli vůbec brát, jen v případě zranění.
Autor: Lesy Praha

Jak je to s malými zajíčky v přírodě, mohu jim pomoci, v případě, že najdu opuštěného?

Malí zajíčci většinou opuštění nejsou, jen u nich přes den nebývá samice, protože je krmí až v noci. Pokud tedy osamoceného zajíce najdete, který třeba jen sedí a kouká, potom je vše v pořádku. Problém je až v případě, pokud běhá aktivně za lidmi. To samé platí i u srnčat. Nebrat!

Jaký je Váš nejvtipnější a nejdobrodružnější zážitek se zvířaty v záchranné stanici?

Dobrodružných je poměrně dost našich výjezdů. Často zvířata odchytáváme v obtížných podmínkách, brodíme se pro ně v bahně, lezeme pro ně na stromy nebo je taháme z různých pastí. Asi nejobtížnější byl odchyt jelena v Jinonicích. Tam nám to trvalo dva týdny, než jsme zdravého jelena odchytili, vystřídali jsme u něj asi 13 různých metod odchytu. Nakonec se ale zadařilo a jelen dnes žije spokojeně dál v Krušných horách.

Je náročná péče o ptáčata, která vypadnou z hnízda? Dokážete jim také pomoci?

Péče o ptáčata je náročná dost. Mláďata pěvců, jako jsou například sýkory či drozdi, musejí dostávat potravu každých 15 minut od rána do večera. Není to tedy nic, co by člověk mohl dělat doma, pokud pracuje či chodí do školy. I proto vždy radíme lidem, aby nám nalezené mládě předali a nenechávali si jej doma.

Mohu krmit nutrie u potoka, nebo to nedoporučujete?

S nutriemi je problém. Jsou to sice roztomilá zvířata, ale mohou napáchat mnoho škod. Mezi nejčastější patří třeba ničení břehu řek. Proto lidem nedoporučujeme jejich krmení.

Máte v záchranné stanici pro zvířata dostatek místa, nebo je v tuto chvíli plná? Přeci jen fungujete pro celou Prahu.

Nyní záchranná stanice plná není, jsme teprve na začátku sezony mláďat. Nejvíce živočichů míváme na jaře a v létě. Hlavní město Praha ale plánuje výstavbu nového areálu, a tak by do budoucna naši pacienti mohli mít i více místa.

 

Staráte se i o obyčejné holuby? Jak řešíte handicapované ptactvo? Vím, že většina stanic je z kapacitních důvodů uspává.

Samozřejmě se staráme i o holuby. Pro ně totiž žádný jiný útulek není. Trvale handicapovaní živočichové u nás zůstávají a část z nich je možné vidět i v zookoutku Malá Chuchle.

Jak probíhá odchyt nemocného zvířete? Asi to není vždy jednoduché.

Jednoduché to pokaždé skutečně není. Často musíme použít i různé odchytové pomůcky včetně sítí, nebo dokonce i uspávací techniku. Někdy je třeba na pomoc zavolat i hasiče nebo policii.

Jaká zvířata plánujete na jaře vypouštět do volné přírody?

Na jaře se vypouští především ta, která u nás přečkala zimu. To znamená, že do přírody se dostanou ježci a také netopýři.

Na jakou částku vyjde ošetření jednoho poraněného zvířete?

To je různé podle druhu zranění. Někdy to může být jen několik set korun, v jiných případech to mohou být i tisíce. Obecně finančně náročné jsou operace, a to třeba vnitřní fixace křídel. Finanční náročnost ošetření jednoho zvířete určuje i délka jeho pobytu v záchranné stanici.

Když najdu v přírodě zvíře chycené do pasti a je vidět, že hodně trpí, jak mu mohu pomoci, aby co nejméně trpělo?

Ideální je nejprve raději zavolat nám a poradit se. Zraněné zvíře totiž může být nebezpečné a člověka může zranit nebo kousnout.

Jaké nejexotičtější zvíře se k vám do stanice dostalo?

Exotická zvířata obecně nepřijímáme. Patří totiž do útulku pro domácí zvířata. Kuriózní ale bylo, když se k nám dostala želva bahenní nebo gekon, který se našel v ovoci v supermarketu. Na Prahu byl ale poměrně exotický i jelen, kterého jsme odchytávali v areálu Waltrovky v pražských Jinonicích. 

Pokud vás zajímají i další dotazy, které v dnešním chatu zazněly, můžete si je přečíst. Dotazů se sešla spousta, a tak jste měli možnost dozvědět se mnoho zajímavostí. Na závěr Zuzana Pokorná dodává: „Pokud v přírodě naleznete zraněné zvíře, určitě se na nás neváhejte obrátit, naše pohotovostní linka funguje nepřetržitě a volat můžete na 773 772 771.“

Fotogalerie
6 fotografií