Jako v ráji, tak si teď při návštěvě skleníku Fata Morgana bude připadat každý návštěvník, který se vydá do Botanické zahrady v Praze na výstavu Orchideje – královny opylovacích triků. „Ve skleníku Fata Morgana jsou od 4. do 20. března každý všední den kromě pondělí od 9 do 18 hodin k vidění květy orchidejí nejrůznějších velikostí. Máme tu orchideje, které mají květy 1 až 2 milimetrů, až po orchideje, které dosahují velikosti 15 cm,” řekla Blesku tisková mluvčí Botanické zahrady Lucie Herberová.

V botanické zahradě lze objevit i takovouto kuriózní orchidej
Autor: Facebook/botanická zahrada hl. města Prahy

Kromě Madagaskaru pochází většina exponátů z Jižní Ameriky nebo Asie. Návštěvník tady najde takové druhy jako jsou Phalaenopsis, Vanda, Dendrobium, Paphiopedilum, které si oblíbili i čeští pěstitelé. 

Královny svádění

Orchideje i dnes patří k oblíbeným dekoračním prvkům českých domácností, nebo jsou populárním dárkem milované ženě. Málokdo ale ví, čeho jsou tyto květiny schopné, aby došlo k opylení. „Orchideje si vytvořily pozoruhodné adaptace, jak dosáhnout svého. Rafinovanými triky šálí hmyz, aby došlo k opylování. Některé svým květem připomínají samičky opylovačů a ošálení samci se s nimi chtějí pářit. Při tom dojde k opylení,“ říká kurátorka výstavy Romana Rybková.

Součástí výstavy jsou i dekorace, které vytvořili studenti České zahradnické akademie v Mělníků. Mladí lidé dali volný průchod své kreativitě a naaranžovali květiny například do starých pneumatik, nebo do holínek. Zkrátka do předmětů, které by si lidé s orchidejemi běžně nespojili. 

Připravujeme se na výstavu orchidejí! #botanickazahradatroja #kvetinovazeme v pěstebním zázemí #orchideje #barvy #vune #vsechnynaprodej #orchidejovysen

Fotka zveřejněná uživatelem Botanická zahrada hl.m.Prahy (@botanicka_zahrada_troja),Bře 2, 2016 v 7:16 PST

Na výstavě najdete rostlinu, která inspirovala Darwina 

Nejkurióznějším exponátem na výstavě je orchidej Madagaskarská hvězda. „Má pozoruhodnou ostruhu, dlouhou i přes 30 cm. Zaujala již Charlese Darwina, který v roce 1862 předpověděl, že opylovačem musí být nějaký noční motýl s enormně dlouhým sosákem, později byl skutečně popsán lišaj Xanthopan morgani praedicta,” dodala Rybková.

Madagaskarská hvězda (Angraecum sesquipedale)
Autor: Pavel Lopušník

Orchidej si můžete i koupit

Kdo si neví s orchidejemi rady, ten si může nechat zdarma od odborníků poradit. Informace zde dostanou jak ostřílení pěstitelé, tak začátečníci. Kromě toho si je možné na výstavě orchidej zakoupit. „Rozmezí orchidejí, které jsou v prodeji je široké. Ceny se pohybují od 90 do 890 Kč,” řekla Blesku mluvčí Botanické zahrady Herberová.