Metropole má neuvěřitelných více než sedm tisíc ulic. Jejich názvy nám připomínají různé historické události, osobnosti a nebo jen místní určení. Dnes se zaměříme na Prahu 12 – Modřany, která má ve své městské části mnoho známých jmen, ale i těch méně známých, které v kontextu s Českou republikou vůbec nesouvisí.

Začněme historickými osobnostmi, které zná téměř každý. V Modřanech se nachází například ulice Aristotelova, tedy ulice řeckého filosofa, Platonova žáka, který vychoval Alexandra Makedonského. Najdete ji na konci východní větve Babské a slepě končí před Sokratovou.

Jinde najdeme ulici Darwinova, pojmenována je po britském přírodovědci, zakladateli evoluční teorie a moderní biologie. Původně se ale ulice jmenovala Riegrova. Po připojení Modřan k Praze v roce 1968 ji však kvůli duplicitnímu názvu přejmenovali.

Je tu ale také ulice Generála Šišky, který byl za druhé světové války příslušníkem 311. perutě RAF. Za komunistického režimu ho pronásledovali, později se stal čestným občanem Prahy, v posledních letech života bydlel právě v Praze 12.

Bulharsko v Modřanech

Revoluce zde má také své zastoupení, jenže pouze ta bulharská. V Modřanech se nachází ulice Levského, pojmenovaná po Vasilu Levském, bulharském vůdci revolučního demokratického křídla protiturecké organizace, který byl nakonec oběšen Turky. Ulice nese název už od svého vzniku v roce 1979.

Další bulharské zastoupení tu má Nikola Vapcarov. Bulharský revolucionář a básník, představitel bulharské sociální poezie, který byl popraven nacisty a byla mu posmrtně udělena Mezinárodní cena míru. Ulice nese název od svého vzniku v roce 1979.

A na závěr další bulharský odkaz v Praze 12. Náměstí je tu pojmenováno dokonce i po jeho hlavním městě – Sofie. Ulice se jmenuje Sofijské náměstí. 

Městské části do názvů ulic nemohou mluvit, mohou nejvýše navrhnout změnu. Na Magistrátu hlavního města Prahy existuje speciální komise, která tyto názvy schvaluje.