„Teď ještě aby si ve světě nevšimli, jak si odbor technické vybavenosti magistrátu už roky nedovede poradit s čištěním vody v jejich bazénu,“ uvedl na svém profilu na sociální síti ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 

Naše hroší mládě je slavné. Teď ještě aby si ve světě nevšimli, jak si Odbor technické vybavenosti magistrátu už roky nedovede poradit s čištěním vody v jejich bazénu.

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek dne 24. únor 2016

Zakalená voda je podle Bobka výsledkem špatného projektu čistění vody v hroším pavilonu. Na rozdíl od zahraničních zahrad jsou tu výkaly při čištění rozmixované na hustou kaši. Hroši proto často plavou ve velké špíně, což poškozuje i pověst pražské zoo. Problém vznikl už v roce 2010.

„Na rozdíl od zahrad, kde technologie čištění bazénové vody funguje k plné spokojenosti, jako jsou například Hannover či Valencie, nenavrhl projektant našeho pavilonu jako první stupeň čištění separaci hrubé vlákniny, jinými slovy hroších výkalů, kterou naopak, zjednodušeně řečeno, rozmixovává na hustou polévku, která pak přetěžuje štěrkopískové filtry,“ upřesnil pro Blesk.cz Bobek. 

Další problém je i v proudění vody. To totiž nesměřuje k nátokům na čistící linku. „Už krátce po svém nástupu v roce 2010 jsem naléhal na změny v projektu,“ vzpomíná Bobek s tím, že tehdy na jeho popud projektant pavilonu i pracovníci odboru městského investora magistrátu vyjeli i do zahraničí. To však přineslo jen dílčí změny s ujištěním, že vše bude fungovat k plné spokojenosti pražské zoo. „Již při zahájení zkušebního provozu v roce 2012 se však ukázalo, že naše námitky byly oprávněné. Od té doby je věc „v řešení“. Byla provedena řada úprav, ale cílový stav je stále v nedohlednu,“ vysvětluje Bobek.

Výkaly musí ručně vybírat ošetřovatelé

Odbor městského investora už mezitím zanikl a ve vztahu k hrošinci ho nahradil odbor technické vybavenosti magistrátu. Celou věc komplikuje fakt, že ve hře jsou nejen projektanti a zhotovitelé, ale i dodavatelské firmy. Ředitel zoo si ale i přesto myslím, že bylo možné postupovat rychleji a efektivněji, „Faktem zůstává, že hroši jsou často ve velmi znečištěné vodě, což u pavilonu, do kterého město investovalo velké prostředky, znamená nejen zklamání pro návštěvníky, ale poškozuje to i pověst naší zoo,“ upozorňuje Bobek. 

Věc podle něj komplikuje práci i ošetřovatelům. Ti musí manuálně za pomoci dlouhých hrabel stahovat hroší výkaly z hladiny bazénu. „Horší je ale to, že nejsme schopni prezentovat našim návštěvníkům hrochy v průzračně čisté vodě, což byl od prvopočátku náš cíl. Obzvláště nás to mrzí nyní, kdy se našim hrochům narodilo mládě,“ uzavřel Bobek.

Fotogalerie
7 fotografií