Ocenění osobnosti Prahy 9 zpravidla náleží těm obyvatelům, kteří žili či žijí příkladně, inspirativně, skromně a pokorně, a nejčastěji jen jejich nejbližší okolí ví, jak vzácnými svým životem jsou. Jejich dílo se přitom má vázat ke konkrétním oblastem rozvoje, proměn a prezentaci městské části. Najdou se tací i mezi vámi?

Návrh z řad obyvatel

Jestliže ano, není nic snazšího, než podat podnět na radnici k ocenění. Ty lze podávat skrz formuláře na webových stránkách radnice, lze je podávat nejpozději do 31. května. Formuláře jsou také k dostání v Informačním centru radnice ve Vysočanech a také na Proseku v prostorách tamní polikliniky.

Slavnostní ocenění se potom bude konat v září na slavnostním zasedání pří výročí události, kdy Vysočany od císaře Františka Josefa I. obdržely právo používat městský znak. Tentýž znak, kterým se dnes prezentuje celá Praha 9. Ceremonie proběhne tradičně na Vysočanské radnici.

Pro inspiraci

Mezi osobnostmi Prahy 9 lze najít jak významné postavy novodobé historie, tak i pozoruhodné obyvatele, kteří svým dílem nezištně pomáhali druhým. V roce 2010 se osobností stal například Miroslav Kuranda, který se dlouhý život zabývá historií Prahy 9. O rok později se jí stal architekt Otakar Kuča, loni bohužel zesnulý, který stojí za podobou nynějšího parku Přátelství. Spolu s ním byla tehdy jmenovaná i známá herečka Libuše Havelková.

Roku 2014 byl jmenován čestným občanem například hudebník a skladatel František Horký, který pomáhá v muzikálním růstu mladým talentům na ZUŠ Prosek. Ocenění též obdržela paní Olga Jiráková, která v rámci své operní kariéry hostovala i v Národním divadle, aby po konci kariéry učila zpěvu jiným. A třeba v roce 2017 byl Cenou starosty MČ Praha 9 oceněn i Rugby Club Sparta Praha, který sídlí ve Vysočanech.