V Praze 3 aktuálně startuje nový projekt, který by se měl podepsat pod zkvalitnění veřejného prostranství. „Z mapy stromů v ulicích Prahy 3 si bude moci každý vybrat strom, městská část upraví rabátko na kvalitní záhonek,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková, „a pak už lidé mohou sázet květiny na své minizahrádce.”

Radnice tak v tomto ohledu vyšla vstříc všem, kterým se nepozdávalo prohlášení starostky Hujové ohledně tzv. guerilla gardeningu čili partyzánskému zahradničení, při kterém obyvatelé městské části vysazovali vlastní kytky na veřejná prostranství, a aby nedošlo k jejich poničení, ohraničovali je improvizovanými plůtky.

Starat se ano, ale bez oplocení

Nyní si obyvatelé budou moci vysazovat květiny okolo veřejných stromů či na veřejné plochy zeleně, avšak pod dohledem radnice. Ta k adopci v první etapě projektu poskytne 713 stromů Žižkova a Vinohrad. Stromky i záhonky však zůstanou neoplocené, a to z pragmatického důvodu.

O nejrůznější ledabylá drátová či dřevěná improvizovaná oplocení by se totiž mohl někdo zranit. Kdo by měl přesto obavy z toho, že by jeho dílo mohl někdo poničit, toho radnice nabádá, aby se na ni v takovém případě obrátil. Sama by zjednala nápravu.

Rok starý záměr urychlilo partyzánské zahradničení

Záměr projektu vzešel z loňského ročníku participačního rozpočtu, kdy občané navrhli místa v ulicích, kde by pod stromy chtěli pěstovat květiny,“ vysvětlila starostka. „Chceme v tom pokračovat, aby i lidé, kteří se nevěnují guerilla gardeningu, měli možnost sázet květiny ve veřejném prostoru.“ K uspíšení projektu podle ní přispělo i tzv. partyzánské zahradničení.

Fotogalerie
33 fotografií