Když 23. května roku 1618 vyhazovali nespokojení čeští šlechtici z okna Ludvíkova paláce na Pražském hradě dva královské místodržící, sotva si dokázali představit následky svých činů. Krvavý konflikt, do kterého byla kvůli náboženským důvodům zavlečena takřka celá Evropa, trval dlouhých 30 let. Na staletí ovlivnil historický vývoj jak Čech, tak i Evropy.

Tomu, co defenestraci předcházelo, jak probíhala a jaké měla následky, bude věnovaná přednáška s diskusí »Fatální omyl českých dějin, aneb jaká byla defenestrace v roce 1618?« Přednese ji historik Jaroslav Čechura. Přednáška s besedou se koná ve středu 25. dubna v střížkovském gymnáziu Thomase Manna v 18:30. Vstupné je volné.

Hovory o historii

Projekt střížkovského gymnázia Thomase Manna „Hovory o historii“ každoměsíčně realizují dvě tamní kantorky Jitka Neradová a Michaela Nastuneaková. Jeho cílem je nalákat veřejnost na poutavá vystoupení zajímavých lidí, kteří formou přednášky či besedy přibližují některé kapitoly z české historie. Letos už se tato setkání zabývala např. Gustávem Husákem nebo Pražským jarem. Koná se pravidelně poslední středu v měsíci.

Tento týden je pozvaným hostem Jaroslav Čechura z Ústavu českých dějin na Filozofické fakultě UK, jeden z největších odborníků na český novověk. K tematice, které je přednáška věnovaná, stihl napsat několik ceněných knih. Návštěvníci se proto mohou těšit na opravdu zasvěcený i poutavý výklad.
Fotogalerie
5 fotografií

 Více o třetí pražské defenestraci čtěte ZDE