Celostátní projekt „Ovoce a zelenina do škol“ vstoupil letos do 9. ročníku. Jeho základním cílem je vyvážená zdravá strava u dětí, vytvoření správných stravovacích a hygienických návyků a boj proti dětské obezitě, která se v ČR vyskytuje více a více. Projekt je zaměřen především na žáky a žákyně 1. stupně základních škol.

Dbání na zdravou stravu i hygienu

Projekt Ovoce a zelenina do škol spočívá v tom, že alespoň dvakrát měsíčně jsou dětem do škol distribuovány nejrůznější ovocné nebo zeleninové plody. Bez přispění rodičů, tedy zdarma. Cíleně jsou dětem podávány neumyté, aby si je žáci sami očistili, což je má vést k prohlubování hygienických návyků.

„Děti si pod dohledem učitelky omyjí,“ zní z jedné ze škol v Praze 11, která se projektu zúčastní. „Vedeme děti k hygienickým návykům, stejně jako při použití toalety. Všichni ví, že si musí mýt ruce. Realita je právě jen a jen v jejich rukách, na jejich zodpovědnosti.“ „Oceňuji zapojení jednotlivých škol v tomto projektu,“ je rád místostarosta Prahy 11 pro školství, kulturu a sport Jakub Lepš (TOP 09), „kdy učitelé nad rámec svých běžných pracovních povinností pomáhají předávat ovoce a zeleninu žákům a rovněž připravují doplňkové aktivity zaměřené na poznávání ovoce a zeleniny a vysvětlení jejich přínosu pro zdraví.“