Pražané za uplynulý rok vytřídili nejvíce odpadu za poslední léta. Vyplývá to z tiskové zprávy Pražských služeb. Přes 54 tisíc tun tříděného odpadu je nejvíce za uplynulých 13 let. Ukazuje se tak, že kampaně na tříděný odpad, které zohledňují snazší ekologickou recyklaci, se vyplácí.

Nejvíce se třídil papír

Do kontejnerů na tříděný odpad patří plasty, sklo, papír, nápojové kartony, bioodpad a od předloňska také kovové obaly. Největší položku za uplynulý rok přitom tvoří papír, kterého občané vytřídili více než 22 tisíc tun. Díky tomu se papír může lépe a vhodněji recyklovat.

Obsah kontejnerů na papír dále putuje do našich třídících linek, kde je ručně dotříděn,“ vysvětluje mluvčí Pražských služeb Radim Mana. „Obě třídící linky ročně zpracují zhruba 37 tisíc tun papíru.“ Mluvčí také s povděkem kvituje i to, že Pražané více než v uplynulých letech třídí i kovový odpad.

Jak probíhá třídění odpadu v Praze? Podívejte se na video:

Výsledné množství předčilo naše odhady. Počet stání vybavených šedým kontejnerem bude v letošním roce nadále narůstat. V současné době se nacházejí na 611 místech v Praze,“ okomentoval statistiky Mana.

Odpadky jsou zdrojem energie

V ulicích Prahy se nalézá více než 119 tisíc odpadních nádob na směsný odpad. Za loňský rok v nich skončilo přes 260 tisíc tun odpadu, což je největší číslo za pět let. V roce 2011 v popelnicích a odpadkových koších skončilo dokonce přes 270 tisíc tun odpadu.

Většina pražského odpadu po vyhození končí v Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v Malešicích, které se v nejbližší době bude rekonstruovat a modernizovat. Jen za rok 2017 v něm Pražské služby využily skoro 295 tisíc tun odpadu.
Fotogalerie
21 fotografií