„Po více než roce vyjednávání a hledání zdrojů se nám podařilo zajistit financování pro dostavbu, která je tolik potřeba,“ uvedl v tiskové zprávě radní MČ Prahy 11 Jan Říčař (ANO). „Díky pomoci od hlavního města můžeme stavbu zahájit hned a nemusíme čekat na prostředky, které náklady projektu v budoucnu pokryjí.“

Nové třídy, noví žáci

Dostavba základní školy Květnového vítězství 57 se tak konečně po dlouhých letech průtahů dočká realizace. V novém západním křídle, které má být k historické budově připojeno, vznikne 7 kmenových tříd a k nim ještě 5 speciálních tříd. Cena dostavby je odhadována na 133 milionů korun, 103,1 milionu půjčí magistrát.

„Vedení hlavního města Prahy si uvědomuje, že ve střednědobém výhledu budou kapacity základních škol naplněny,“ řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). „Je proto logické, zejména v tomto případě, podpořit investici do rozšíření školy tak, aby byla stavba dokončena v co nejkratším čase.“

Stavět se začne ještě letos

„Po nucené demolici části budovy funguje škola v nedůstojném provizoriu: často se musí učit v jídelně, některé třídy byly přesunuty do nedaleké mateřské školy, učitelé nemají kabinety, šatny jsou kapacitně nedostatečné,“ vyjmenovává zastupitel Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO).

„Projekt dostavby je již několik let kompletně hotový a jeho realizace stála pouze na financích, se stavebními pracemi tak můžeme začít ještě tento rok. Vedle výrazně lepšího zázemí pak bude ve škole k dispozici i dalších 100 míst pro nové žáky,“ doplnil zastupitel.