Pilotní projekt participativního rozpočtu s názvem „Spolu za lepší 11“ navazuje na obdobné projekty, které zavedly kupříkladu Praha 3, Praha 6 nebo Praha 14. Jedná se o formu soutěže, do které sami občané přihlašují návrhy, které by měly zlepšit tamní čtvrť. Návrhy posléze posoudí porota, která vybere užší výběr pro posouzení širší veřejností.

Občané rozhodnou o investicích za 4,5 milionu Kč

Městská část k tomuto projektu vyčlenila 4,5 milionu korun. Právě tato částka se rozdělí mezi „vítězné“ návrhy. Těmi může být jak zřízení nového dětského hřiště tam, kde třeba chybí, nebo zřízení či úpravy sportoviště, rekonstrukce či jakýkoliv jiný záměr, který předkladatel pokládá za smysluplný.

O tom, co na „Jižáku” chybí, rozhodnou sami občané

 „S občany se snažíme intenzivně bavit o tom, co jim na Jižním Městě chybí, nebo co by chtěli změnit,“ vysvětlil v tiskové zprávě starosta Prahy 11 Petr Jirava (ANO). „Zavedení participativního rozpočtu bylo proto logickým krokem: jde o skvělý způsob, jak zjistit, co si lidé přejí udělat, a zároveň jim rychle pomoci jejich přání realizovat.“

Bližší informace o úvodním ročníku projektu se mohou zájemci dozvědět buď na webových stránkách, nebo na veřejném setkání. To se koná 22. února v budově základní školy Mikulova v 18 hodin. Návrhy lze zasílat, při splnění nezbytných podmínek, na podatelnu úřadu městské části Prahy 11 od 26. února do 29. března.