„Změna spočívá zejména v otočení jednosměrného provozu v ulici Nemocniční a v úseku mezi ulicemi Zákostelní a Kolbenova, dále i v ulicích Špitálská a Prouzova,“ uvedl radní Prahy 9 pro dopravu Tomáš Holeček (ODS). „Ke změně dopravního režimu došlo proto, aby se zamezilo živelnému projíždění vozidel z ulice Kolbenova do ulice Nemocniční a dále směrem do ulice Freyova.“

Na tuto skutečnost si podle radního stěžovalo až několik set místních obyvatel. Radnice proto jejich stížnost vyřešila novým jednosměrným dopravním řádem, který takovou možnost znesnadňuje. „Opatření je trvalého rázu a už po několika dnech se z pohledu obyvatel, kteří tu bydlí, situace zlepšila,“ upřesnil radní.

Dopravní změny ve Vysočanech

Opatření, které radnice od 12. února zavedla, se týká ulic Nemocniční, Prouzova, Špitálská a Zákostelní. Zatímco dříve těmito ulicemi mohli řidiči z Kolbenovy ulice „objíždět“ náměstí OSN, a zatěžovat dopravu relativně klidného a obydleného úseku Vysočan se základní školou, gymnáziem nebo sportovištěm, nyní to nebude tak snadné.

Video
Video se připravuje ...

Nové dopravní značení vysočanských ulic. David Zima

Nově není možné z Kolbenovy ulice odbočit do Nemocniční ani do Prouzovy, ale naopak. Oproti tomu z Kolbenovy ulice se lze mezi tamní činžovní domy dostat pouze Špitálskou ulicí. „Prosíme všechny o důsledné dodržování nového dopravního značení, aby nebyla ohrožena bezpečnost silničního provozu,“ stojí v tiskové zprávě k opatření.
Fotogalerie
14 fotografií