Bývalý cukrovar v pražských Modřanech se do pěti let začne proměňovat v novou rezidenční oblast s názvem „Cukrkandl“. Podle skandinávského modelu se developer od začátku plánování nové stavby rozhodl setkávat s místními obyvateli, aby výstavba vznikala ke spokojenosti všech dotčených stran.

Než se na pozemku začne skutečně stavět, zpřístupní majitel jeho část o rozloze 100 x 50 metrů v okolí původního cukrovarského komína veřejným zájmovým organizacím. Lidé na setkání přicházeli se zajímavými návrhy toho, co by tu mohlo vzniknout. Patřila mezi ně komunitní zahrada, multifunkční hřiště, kluziště, přístav, pikniková louka nebo prostor pro další sousedská setkávání.

„Pod cukrovarským komínem, který bude dominantou projektu, jsou navíc zajímavé podzemní prostory, které by v budoucnu mohly být využity pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí,“ uvedl na setkání starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO). Jednotlivé návrhy budou zpracovávat studenti ČVUT, komunitní projekt získá jasné obrysy v květnu letošního roku.

Připomeňte si, jak vypadala demolice areálu cukrovaru:

Fotogalerie
9 fotografií