Lékaři zaznamenali v Česku 16 klinicky závažných případů chřipky, které si vyžádaly hospitalizaci. Čtyři nemocní starší 60 let na komplikace spojené s chřipkou zemřeli. Dva závažné průběhy chřipky byly zaznamenány v Praze i v uplynulém týdnu. Loni V ČR zemřelo v souvislosti s chřipkou 29 lidí.

Odborníci neumí průběh epidemie chřipky předem odhadnout. Minulý rok bylo nejvíce nemocných chřipkou od začátku roku do poloviny února. Nemoc má čtyři kmeny, z nichž každý rok převažují jiné. „Podle hlášení Národní referenční laboratoře jsou v rámci Česka dosud izolovány chřipka A, vždy subtyp A/H1. Dále chřipka B, kde zcela převažuje linie Yamagata,“ uvádí hygienici.

Nemocnost roste i jinde v Evropě, plošnou epidemii hlásí zejména severní a jihozápadní státy. V Česku se vyhlašuje plošná epidemie, když je 1500 nemocných na 100 000 obyvatel.

Chřipka versus viróza

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje. Na očkování proti chřipce je pro letošní sezonu už pozdě, do nástupu epidemie by se nemusely vytvořit protilátky.

 

Pražští hygienici dostávají data od 89 praktických lékařů, kteří registrují více než celkem 167.000 pacientů. Hlášení lékaři podávají každý pátek, kdy hlásí počet pacientů, kteří navštívili jejich ordinace v uplynulém týdnu. Následně hygienici tato data předávají Státnímu zdravotnímu ústavu.