Vzhledem ke každoročně studenému zimnímu počasí nejde o nijak alarmující zprávu. „Nemocnost chřipky je srovnatelná se stejným obdobím loňského roku,“ vysvětluje k aktuálnímu stavu ředitel HSHMP Jan Jarolímek. „Celkově je nadále na nízké úrovni, ale předpokládáme, že se trend v následujících týdnech změní a nemocnost začne stoupat.“

Koho se doporučení nejvíce týká?

Nejohroženější skupinou jsou podle vyjádření HSHMP nejen děti ve věku povinné základoškolské docházky, ale i dospělí. Především ti s chronickými zdravotními potížemi srdce, ledvin, plic, s onkologickými problémy či lidi s problémy s obezitou.

Očkování je velmi vhodné i pro seniory nad 65 let. Ačkoliv se chřipka může jevit vcelku banálně, neměla by se podceňovat. „Z aktuálních statistik za loňskou chřipkovou sezonu zemřelo jen v Praze 29 osob,“ řekl Jarolímek.

Jak na to?

Očkování zpravidla provádí praktický lékař nebo očkovací centrum. Jelikož se jedná o nejúčinnější opatření, pražští hygienici jej proto prosazují dlouhodobě. „Naše doporučení jsou konzistentní a stále ještě doporučujeme preventivní očkování proti chřipce,“ dodal k tomu Jarolímek. Mezi další opatření, které člověk může ne vždy ovlivnit, patří ale třeba i vyhýbání se nakaženým osobám.