O existenci šedých popelnic mnozí pražané nemají ani tušení. Z toho důvodu za účasti Magistrátu hl. m. Prahy a neziskové organizace BevCan East vznikl informační projekt, který má poukázat nejen na jejich výskyt, ale zároveň i účel.

Kampaň v osvětovém videu podpořil olympijský medailista a mistr světa v kanoistice Vavřinec Hradílek. „Už dávno vím, že když něco jen tak vyhodím, prostě to nezmizí. Nikam se to nevypaří, a zůstane to tam, kde to vyhodím,“ svěřuje se ve videu k tomu určeném. „Praha je úžasný místo a já tady žiju hrozně rád. A proto se o ni chci i postarat.“

Kampaň zaměřená na mládež

Nejvíce se v kontejnerech na kovové obaly vyskytují nápojové plechovky, které využívají především mladší generace. Proto je osvětová kampaň podle organizátora projektu Ondřeje Píši určena zejména jim.

Hliník, ze kterého se plechovky vyrábí, lze bez ztráty kvality recyklovat relativně donekonečna. Jeho recyklací se ušetří až 95 % energie, která by byla zapotřebí k výrobě nového produktu, díky čemuž se snižují i emise oxidu uhličitého, které při jejich výrobě také vznikají.