Deset let trvající kauza ohledně zastavění pozemků bývalého Strnadova zahradnictví se zdá být zatím u konce. Veřejnost původní změny, kdy na místě mělo vyrůst až 37 nových rodinných domů, úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Zrušení potvrdil i Nejvyšší soud a poslední změny zamítlo zastupitelstvo magistrátu. Konečné řešení je ale stále v nedohlednu.

Území by nejdříve mělo projít revitalizací, následně se bude jednat o dalším postupu. „Vzhledem k tomu, že se podařilo vlastníkům části pozemků navázat komunikaci s občanskými iniciativami, které se o rozvoj území zajímají, máme na stole nový podnět, který je k území citlivější než soudem zamítnutá změna. V následujících měsících budeme projednávat upravený návrh na revitalizaci území, které je nyní velmi zanedbané,“ uvedla radní pro oblast územního rozvoje Prahy Petra Kolínská (SZ).

Změnou by v Praze 6 mělo projít také náměstí Pod Kaštany:

Problém s rychlodráhou

Strnadovo zahradnictví je zhruba šest hektarů pozemků kolem Buštěhradské dráhy na hranici Vokovic s Veleslavínem a v budoucnu by tu měla vést rychlodráha na letiště a dále do Kladna. Je tedy jisté, že celé území projde velkými změnami. V tuto chvíli se však na území nachází jen několik chátrajících budov, nicméně místní rázně odmítají jakékoli větší zásahy do oblasti.

Strnadovo zahradnictví vzniklo podle dostupných údajů na začátku 20. století, zachovaly se z něj ale jen zchátralé budovy, polorozpadlé skleníky a bujná zeleň. Více než pět hektarů pozemků, které kdysi ležely na okraji města, je nyní obklopeno zástavbou, čehož chtěli právě využít další developeři. Budoucí dráha by domy navíc mohla velice zhodnotit a podle místních by lokalita ztratila svou historickou hodnotu.