Předvánoční nákupy by uzavření výstupů z metra směrem na náměstí Republiky značně zkomplikovalo. Do Palladia, kam obvykle lidé vstupovali přímo z vestibulu stanice, by totiž museli přes výstup na Masarykovo nádraží a odtud pěkně 250 metrů pěšky. To je pro leckoho zásadní omezení.

Blesk.cz v úterý poukázal na sporný výběr právě tohoto období pro uzavření výstupů, termín kritizovali i někteří občané – před Vánocemi totiž frekventovanou stanicí přímo u obchodního centra za nákupy i za trhy projde o tisíce lidí více než „mimo sezonu“.

Kritika se snesla na úrodnou půdu a město v úterý odpoledne termín odsunulo z 1. listopadu na 2. ledna. „Ve stanici bude firma do té doby dělat přípravné práce, které neomezí výstup a nástup cestujících. Důvodem posunutí termínu je, že chceme, aby si Pražané a návštěvníci užili advent nerušeně a bez komplikací,“ řekl ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek.

Páté nejdelší schody

Vstup měl být uzavřen několik měsíců. Schody byly ve stanici zprovozněny 2. listopadu 1985 a jsou dlouhé 68 metrů; jde o páté nejdelší schody v pražském metru. Dvě krajní ramena mají 383 schodů. Prostřední schody jich mají o 24 více, a to kvůli jejich jinému konstrukčnímu řešení, které umožňuje přístup k technologii. Opraveno bude rovněž elektrozařízení.

Podnik už opravuje pohyblivé schody ve stanici metra B Anděl a cestující se do stanice dostanou pouze vstupem od autobusového nádraží Na Knížecí. Výtah DPP staví na Palmovce, kde je uzavřen východ směrem k synagoze. Podnik plánuje opravu schodů na Karlově náměstí u výstupu směrem na náměstí. Lidé budou ze stanice vystupovat směrem na Palackého náměstí.

Podívejte se, jak vypadal provoz na Andělu první den uzavření výstupu z metra: