Už žádný spěch – lidé se teď při procházení dvou podchodů v Praze 8 budou moci zastavit a pokochat se uměním. Radnice Prahy 8 je totiž nechá vyzdobit graffiti umělci. Prvním bude podchod mezi Střížkovem a Slovankou a druhým podchod u Vychovatelny.

Chce tak vylepšit jejich vzhled, řekl ČTK starosta Roman Petrus. Náklady na výzdobu ještě nejsou známy. Městská část už nechala v uplynulých měsících pomalovat stěny několika podchodů v Praze 8.

Motiv operace Anthropoid

Co přesně na obrazech bude, zatím není rozhodnuto. „V případě podchodu u Vychovatelny bych byl rád, aby byla výzdoba zaměřena na téma operace Anthropoid,“ řekl Petrus.

Nedaleko stojí pomník parašutistům, kteří se zde za druhé světové války účastnili této operace zaměřené na odstranění zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V druhém případě radnice o motivu ještě nerozhodla.

Kolik bude graffiti v podchodech stát, bude záležet mimo jiné na jeho náročnosti. Podle Petruse se v případě dříve vymalovaných podchodů jednalo o několik desítek tisíc korun.

Zmíněné podchody nejsou prvními, které městská část nechala vyzdobit. Pomalován je podchod pod Povltavskou a železniční tratí u Grabovy vily, u metra Ládví, tramvajové zastávky Štěpničná a u autobusové zastávky Třebenická.