Hlavy přilepené k mobilním telefonům – to je pohled, který nás teď častěji čeká i v nejfrekventovanějších stanicích pražského metra. Cestující už si nebudou muset plýtvat svá data, nově se totiž budou moci připojit k internetu prostřednictvím bezplatné wi-fi.

Dopravní podnik bezdrátové připojení spustí hned v šesti stanicích tras B a C: Florenc, Náměstí Republiky, Smíchovské nádraží, Hlavní nádraží a Pražského povstání.

Za pokrytí zaplatí Dopravní podnik téměř deset milionů korun bez DPH. Zařízení podniku dodá společnost ČD-Telematika. Vyplývá to ze znění smlouvy zveřejněné na serveru Hlídač smluv. Na smlouvu upozornil server Lupa.cz.

„Tento systém bude sloužit zároveň k online zobrazování informačních zpráv a mimořádných událostí uveřejňovaných DPP. Součástí systému je i přímý přístup k veřejnému internetu s možností vyhledání informací na zdrojích mimo DPP,“ píše se ve smlouvě mezi DPP a dodavatelskou firmou.

32 tisíc lidí naráz

Dodavatelská firma podniku dodá mimo jiné hardware, zařízení do metra na instaluje, stejně jako takzvané wi-fi controllery v datovém centru DPP v ulici Na Bojišti. Podle smlouvy by měly všechny práce trvat maximálně 75 dní, k jejich zahájení dodavatele vyzve DPP. Na internet by se mohlo zvládnout podle serveru Lupa.cz připojit naráz až 32 tisíc uživatelů a připojení má dosáhnout 300 Mb/s.

V minulosti podnik zavedl wi-fi v některých tramvajích Škoda 15T ForCity a signál mobilních telefonů pak zavedl v tunelech na trase metra A z Dejvické do Motola. O dalším rozšíření signálu do tunelů DPP jedná.